Premium

Provincie gaat milieuvergunningen Tata Steel ’helemaal doorlichten’ en zet handhaving bij Harsco voort

Provincie gaat milieuvergunningen Tata Steel ’helemaal doorlichten’ en zet handhaving bij Harsco voort
Haarlem

De provincie gaat de milieuvergunningen van Tata Steel ’helemaal doorlichten’. Tegelijk wordt de handhaving bij slakverwerker Harsco intensief voortgezet. Een derde en een vierde last onder dwangsom liggen op de loer voor het bedrijf, dat vanwege grafietregens en stofwolken al tegen veertig dwangsommen is aangelopen.

Dat zei gedeputeerde Adnan Tekin donderdag tegen Provinciale Staten tijdens een speciale vergadering over de grafietregens en andere emissies van Tata Steel en Harsco. Ook de uitstoot van lood kwam aan de orde.

(Lees hier alles over de grafietregens)

Diverse Statenleden vroegen Tekin om een nieuwe milieuvergunning voor Tata Steel met strengere normen voor het lood. Deze krant onthulde onlangs dat Tata Steel een vergunning heeft voor de emissie van 28.000 kilo lood per jaar, terwijl het bedrijf de laatste jaren nog niet eens tot vijfduizend kilo komt.

Adjunct-directeur Mario Bakker van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied lichtte toe dat de milieuvergunning over enige tijd zal worden aangescherpt. In deelvergunningen van diverse fabrieken van Tata Steel is overigens al veel minder vergund dan het totaal van 28.000 kilo voor het hele terrein, meldde hij.

De Statencommissie werd toegesproken door Pieter Elzer van de milieuwerkgroep van Dorpsraad Wijk aan Zee. Hij hield de Statenleden voor dat de inwoners van het dorp gemiddeld 15 maanden korter leven dan de gemiddelde Nederlander, en relateerde dat aan Tata Steel.

Hij riep het provinciebestuur op om de milieuvergunningen van het bedrijf aan te scherpen. ,,Die vergunningen zijn verouderd, niet meer van deze tijd, en zorg voor milieu en gezondheid spelen geen rol.”

Elzer meent dat Tata Steel door de ruime vergunningen niet het gevoel van urgentie krijgt dat er iets met de uitstoot van gevaarlijke stoffen moet worden gedaan. ,,Kijk naar de toekomst en geef ons de gezondheid die wij verdienen”, riep Elzer de Statenleden op.

In de Staten heerst geen overeenstemming over de aanpak van Tekin om met dwangsommen te handhaven. VVD’er Bolkestein vond dat allemaal niet erg ’aardig’ en meent dat de provincie meer bereikt door samen met Tata oplossingen te bedenken.

De SP vond juist dat er veel strengere maatregelen moeten worden genomen om de bevolking tegen schadelijke uitstoot te beschermen. Een brief vond ze maar slap.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.