Premium

Haarlem ziet mogelijkheden voor bouw van 650 woningen langs Spaarndamseweg

Haarlem ziet mogelijkheden voor bouw van 650 woningen langs Spaarndamseweg
Voor het winkelcentrum Spaarneboog ligt een metamorfose in het verschiet, met onder meer een nieuwe brug over het Spaarne.
© Illustratie Gemeente Haarlem
Haarlem

Het aanzien van de Spaarndamseweg in Haarlem moet de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. Dat is het gevolg van een aantal grote vernieuwingsprojecten die de gemeente voor ogen heeft op de westelijke oever van het Spaarne, inclusief een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers naar de Waarderpolder.

Dat blijkt uit de visie die het college van B en W deze week heeft vastgesteld voor deze ontwikkelzone, die zich uitstrekt van de Prinsenbrug tot de Schoterbrug. In totaal kan de beoogde nieuwbouw zo’n 650 woningen opleveren, voorziet het college.

In het oog springt vooral de metamorfose die zich moet gaan voltrekken rond het winkelcentrum Spaarneboog bij de Paul Krugerkade. Dit gebied mist volgens het college samenhang en kwaliteit en komt in aanmerking voor verbetering.

Dan gaat het onder meer om de Vomar met het naastgelegen kantoorgebouw, de Klimmuur, de Kwantum, bouwcentrum Filippo en het fabriekscomplex Quality Bakers. Al deze gebouwen moeten verdwijnen. De eigenaar van het winkelcentrum Spaarneboog heeft al vernieuwingsplannen.

De Krugerkade krijgt op de kop bij het Spaarne een plein als entree naar de achtergelegen buurt. Hier komt over het Spaarne ook de nieuwe oeververbinding voor fietsers en wandelaars naar de Waarderpolder.

Op de plek van de Kwantum is een toren van zo’n zestig meter hoog ingetekend. De Werfstraat moet een groene verbinding tussen Mandelapark en Spaarne worden.

Bij al deze nieuwbouw gaat het wat betreft het college om een mix van woningen, commerciële voorzieningen en wellicht een school. De nieuwbouw moet met (middel)hoge accenten een aantrekkelijke wand langs het Spaarne gaan vormen.

Transformatorhuis

Opvallend is ook de nieuwbouw bij de Schoterbrug. Daar staat pal langs het water een transformatorhuis dat niet meer in gebruik is. Ontwikkelaar Wibaut heeft dit gebouw inmiddels verworven en wil op de driehoekige kavel een woongebouw zetten met horeca aan de waterzijde.

Aan de overzijde kan de Spaarndamseweg op lange termijn ook een steviger aanzien krijgen, stelt het college, waarbij de eengezinswoningen plaatsmaken voor nieuwbouw van vier tot zes lagen hoog.

Op het Deliterrein komt al het Schoterkwartier met ook een torenflat. Op het braakliggende Sonnebornterrein is woningbouw voorzien met een nieuw gebouw voor de Liduinaschool. Ook voor het voormalige Carpet Right is een plan in de maak.

De nieuwbouw langs de Spaarndamseweg moet zich voegen naar de bestaande buurten, meent het college, zodat die beter aan het Spaarne komen te liggen. Het bestaande stratenpatroon van die buurten moet worden doorgezet.

Langs de Spaarndamseweg is een stedelijke uitstraling gewenst met hoogteaccenten, de achterliggende nieuwbouw moet aansluiten op de bestaande woonwijken.

De Spaarndamseweg vormt een van de acht ontwikkelzones die de gemeente heeft aangewezen om de bouw van zo’n tienduizend woningen tot 2050 mogelijk te maken. De hoofdlijnen van deze visie zijn al besproken met de buurt, na de zomer komt er nog een informatieavond.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.