Premium

Verdere restauratie Fort benoorden Spaarndam komt stap dichterbij, recreatieschapbestuurders zetten licht op groen

Verdere restauratie Fort benoorden Spaarndam komt stap dichterbij, recreatieschapbestuurders zetten licht op groen
Velserbroek

De verdere restauratie van Fort benoorden Spaardam is een stap dichterbij gekomen. Het algemeen bestuur van Recreatieschap Spaarnwoude is donderdag akkoord gegaan met een voorstel om voor onderzoek naar de opknapbeurt 57.000 euro vrij te maken.

Voor de restauratie van het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is na het waterdicht maken van het dak nog aardig wat geld over - pakweg een miljoen euro. Het gaat om subsidiegeld dat de provincie Noord-Holland beschikbaar heeft gesteld.

Maar het geld blijft niet eeuwig gereserveerd staan, werd de bestuurders van het Schap in het voorstel duidelijk gemaakt. Als er niet vóór april volgend jaar een concept-bestedingsplan ligt, haalt de provincie de verstrekte subsidie terug. Ook moet er dan duidelijkheid zijn over ’functioneel’ gebruik van het fort en openstelling voor publiek.

Al is het dak van Fort benoorden Spaarndam inmiddels dus gerepareerd - kosten: circa vijf ton - in het complex komt om de zoveel tijd kennelijk nog steeds water binnen. Onderzoek moet duidelijk maken van waaruit het vocht het historisch waardevolle complex in sijpelt en wat daaraan is te doen. Daarvoor is vijftien mille uitgetrokken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.