Premium

Bijna vakantie in Noord-Holland, eindmusical in groep 8 is een onvergetelijk én stressvol ritueel

Bijna vakantie in Noord-Holland, eindmusical in groep 8 is een onvergetelijk én stressvol ritueel
Kinderen uit groep 8 schitteren tijdens de afscheidsmusical Grease. Een vast en best spannend ritueel in de laatste week voor de zomervakantie.
© Foto Hollandse Hoogte
Landsmeer

De eindmusical in groep 8 veroorzaakt de nodige buikpijn en stress, maar is tegelijk een traditie waar kinderen van groeien. „Door de afscheidsmusical kreeg ik zelfvertrouwen en doe ik wat ik doe”, zegt acteur Carlo Boszhard uit Landsmeer.

Leerlingen, leraren en ouders zijn al weken in de ban van repeteren, kostuums maken en decors bouwen. „Het is best een gedoe zo’n musical, vlak voor de vakantie. Het vraagt veel aandacht van de leerkracht”, zegt opvoedexpert Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media.

Bijna vakantie in Noord-Holland, eindmusical in groep 8 is een onvergetelijk én stressvol ritueel

„Ik hoor van leraren dat het aanpoten is. Ook emotioneel is het zwaar. Zo’n eindmusical heeft een bijzondere lading. Belangrijke ’grensmomenten’ geven altijd spanning. Dat is onderdeel van het leven. We hoeven niet alle stress weg te poetsen voor kinderen. Pas wel op dat we het niet té groot maken, zoals met de spanning rond Sinterklaas. Een beetje relativeren dus.”

Gescheiden

Voor kinderen van gescheiden ouders kan de musical volgens haar extra stressvol zijn. „Die hebben buikpijn van de vraag of allebei hun ouders komen. En hoe ze zich gedragen tegenover elkaar. Zeg als volwassene tegen je kind: ’Jij bent het belangrijkst en wij vinden het hartstikke leuk om samen te komen’. Neem voor mijn part allebei je nieuwe partner mee. Je maakt jezelf ondergeschikt aan wat voor het kind belangrijk is.”

„Natuurlijk is het spannend”, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit Hilversum. „Die kinderen hebben al zeven musicals gezien en mogen nu zelf. Het is een mooi ritueel, je neemt afscheid van elkaar, je bent toe aan de volgende fase. Dat is heel goed.”

Bijna vakantie in Noord-Holland, eindmusical in groep 8 is een onvergetelijk én stressvol ritueel

Tegelijk kan de rolverdeling - wie krijgt de hoofdrol? - stress opleveren. „Je moet er maar aan wennen dat sommige kinderen beter in iets zijn dan jij”, relativeert de expert. „We hoeven niet het hele leven te ’watteren’ voor kinderen.”

Overschatten

Sommige ouders vinden dat hun kind ’geheel ten onrechte’ niet de hoofdrol heeft, weet Pont. „Over het algemeen overschatten ouders de capaciteiten van hun eigen kinderen en onderschatten ze die van andere kinderen.”

Pont adviseert om leerlingen die echt niet op het podium willen staan, een belangrijke rol achter de schermen te geven. „Geef ze een regisseursrol, laat ze kaartjes knippen of kostuums maken. Een musical doe je samen, iedereen draagt zijn steentje bij.”

Bijna vakantie in Noord-Holland, eindmusical in groep 8 is een onvergetelijk én stressvol ritueel

Acteur Carlo Boszhard noemt de afscheidsmusical ’een oerhollands fenomeen dat verbroedert’. Hij is de motor achter producties als ’De feestplaneet’ en ’De geheime gympies’ en geeft masterclasses op scholen. „Natuurlijk is het eng voor kinderen. Maar als het lukt is het geweldig. Het geeft zelfvertrouwen. En lukt het niet dan is dat ook een ervaring. Je hebt er je hele leven wat aan. Ook als je later moet solliciteren of voor jezelf moet opkomen.”

Voor Boszhard was de schoolmusical een springplank. „Dat was het moment waarop iedereen zei: ’Die Carlo is misschien een gekkig jongetje, maar toneelspelen kan hij geweldig’.” Natuurlijk, de voorbereiding van een musical ’kan best een struggling zijn’. „Maar dan hebben ze iets neergezet wat ze nooit meer vergeten. En de ouders ook niet. Het eindigt altijd in een staande ovatie.”

Kort geding

Hoe belangrijk de eindmusical is toont wel een opvallende kwestie in Den Haag. Ouders slepen daar de basisschool van hun zoon (12) voor de rechter. Hij mag niet meedoen aan de eindmusical. Volgens de school verstoort zijn moeilijke gedrag de rust in de klas. Via een kort geding vrijdag eisen de ouders dat hij toch mag meespelen. „Als school mag je het nooit zo ver laten komen”, zegt Justine Pardoen. „Hier had tijdig professionele hulp bij moeten komen. Het zou gaan om een kind met een hoog IQ en lage sociale intelligentie. Dit is een trauma voor de rest van zijn leven.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.