Premium

Tata moet opnieuw beginnen, milieumaatregelen overtuigen provincie niet

Tata moet opnieuw beginnen, milieumaatregelen overtuigen provincie niet
IJmuiden

De provincie is niet onder de indruk van de maatregelen die Tata Steel voorstelt om de overlast voor omwonenden rondom de fabriek binnen tien jaar op te lossen.

Gedeputeerde Staten veegt in een brief aan de directie de vloer aan met het plan Roadmap 2030, waarin Tata Steel deze maatregelen beschrijft.

„Op een aantal punten vinden wij het plan teleurstellend”, stelt GS. „Wij vragen ons af of Roadmap 2030 voldoende toekomstperspectief biedt.” De lijst van 25 maatregelen die Tata voorstelt, stemt het provinciebestuur ronduit ontevreden.

„Roadmap 2030 creëert het beeld dat Tata Steel slechts de maatregelen gaat nemen die het al had moeten nemen om geen overlast te veroorzaken. Het valt ons op dat de Roadmap 2030 de aanpak vooral benoemt in termen van ’overlast’, terwijl de maatschappelijke zorg is gericht op gezondheid en gezondheidsrisico’s”, aldus het provinciebestuur.

Vooral het uitblijven van een oplossing voor stofwolken door converterslak is GS een doorn in het oog, aangezien deze wolken voortdurend naar de omgeving waaien. De brief wordt onderschreven door de colleges van Beverwijk, Velsen en Heemskerk.

Het RIVM heeft onlangs na een grafietregen onderzoek gedaan in Wijk aan Zee en de zware metalen lood, vanadium en mangaan in ’ongewenste’ hoeveelheden aangetroffen. Kinderen in het dorp moeten goed hun handen wassen na buiten spelen, luidt het advies.

GS vindt dat de Roadmap 2030 te weinig inzicht biedt in minder emissies. Er staat geen investeringsparagraaf of termijnstelling in en de zorg van omwonenden is er niet door weggenomen. „Ons inziens zou een aanvullend breder milieuplan beter invulling geven aan de behoefte die zowel in de omgeving als bij ons bestuur bestaat.”

Tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Wijk aan Zee waren ook zij ontevreden over de maatregelen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.