Premium

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five
Tijdens de havensafari ontdek je de geheimen van het Amsterdamse havengebied.
© Foto Ronneke van der Genugten
Amsterdam

Niet alleen Zuid-Afrika heeft ’The big Five’ als paradepaardje. Ook in het oer-Hollandse Amsterdam kun je jacht maken op ’The big Five’.

Tijdens de Havensafari, vertrek vanaf pier 14 achter het centraal station, krijg je de hoofdstad van een andere kant te zien. Menig Amsterdammer schrijft gretig in voor deze buitenkans, toch zijn er ook bezoekers van ver daarbuiten die over de loopbrug schuifelen.

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five
Havensafari in Amsterdam.
© Foto Ronneke van der Genugten

„Je komt op plekken die gewoonlijk verboden toegang zijn”, vertelt gids en verhalenverteller Nancy Wiltink. Met een flinke dosis humor deelt ze de geheimen van de Amsterdamse havens met de passagiers. „Jaarlijks gaat er meer dan 80 miljoen ton aan materialen door de Amsterdamse havens. Hierbij zijn we nog altijd het kleine zusje van Rotterdam. Maar daar tellen ze volgens mij ook het ijzer van de containers mee.”

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five
Als verhalenverteller Nancy Wiltink niet spreekt, trakteert saxofonist Pieter van Houte de passagiers op een gezellig deuntje.
© Foto Ronneke van der Genugten

Verwondering

Het is geen doorsnee rondvaartboottochtje waarvoor is ingescheept. „Het havengebied kent een dynamisch decor dat nooit stil staat”, vertelt kapitein Ellen Klaus. „We zijn hiermee gestart om de Amsterdammers hun eigen haven te leren kennen, het is natuurlijk ook een inspirerende boottocht voor mensen van buiten de stad. Het is onze missie om verhalen te vertellen die verwondering oproepen.”

Missie geslaagd! „Waanzinnig”, reageert Bert Mennings enthousiast op alles wat voorbij glijdt. „Het is bijna abstract, het lijkt wel moderne kunst.” De medewerker van het Limburgs museum -„doordeweeks woon ik in Venlo”- heeft een vriendengroep uitgenodigd om mee te genieten van de Amsterdamse havenpracht.

Hij zag de havensafari op LinkedIn voorbij komen. Social media blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld onder de safarigangers. Familie Bromet kreeg de boottocht cadeau van hun kinderen, die een aankondiging van het uitstapje op Facebook zagen. Vader Bromet: „Een speciaal uitje voor mijn 65e verjaardag. Die had nog bijzonderder moeten zijn vanwege mijn pensioen, maar dat moeten we nog even uitstellen.”

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five
Bert Mennings uit Amsterdam: „Het lijkt wel abstracte kunst. Waanzinnig!”
© Foto Ronneke van der Genugten

Ook Daniëlle de Boer uit Aalsmeer zag het op internet voorbijkomen. „Het is fascinerend dat je nu op plekken komt, die je vanaf de wal niet ziet.” Ze maakt de boottocht met vriendin Lydia Osborn uit Uithoorn en drie andere vrienden.

Een tussenstop bij het Hembrugterrein zorgt voor een onverwachte verrassing. De passagiers mogen een half uurtje van boord en worden rondgeleid door het gebied waar rond 1895 in het geheim wapens en munitie werden geproduceerd in opdracht van het ministerie van Defensie, toen nog Departement van Oorlog genaamd.

De gids verklaart de aanwezigheid van verschillende bouwstijlen en wijst op de aarden wallen en watergangen om schokken bij explosies op te vangen. „Nooit geweten dat dit hier was”, reageert een ras Amsterdammer in volle verbazing. „Geweldig dat we hier nu rondlopen.”

Havensafari: In Amsterdam op jacht naar The big Five
Hilke Grootelaar (l) en Nina Bontje proberen met een verrekijker nog meer geheimen van het Amsterdamse havengebied te ontdekken.
© Foto Ronneke van der Genugten

Terug aan boord grijpen Hilke Grootelaar en Nina Bontje naar de verrekijker, om nog meer geheimen van het havengebied te ontdekken. „We zijn met z’n zessen aan boord gegaan. Vanaf onze studietijd gingen we jaarlijks naar een huisje op Schiermonnikoog. We zochten dit keer iets dichterbij. We wonen allemaal in Amsterdam. Voor het uitstapje naar het eiland trokken we allemaal voor de grap gestreepte T-shirts aan. Nu was safarilook de dresscode.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.