Premium

Garanties tegen gedwongen ontslagen, dat is wat ondernemingsraad Tata Steel wil

Garanties tegen gedwongen ontslagen, dat is wat ondernemingsraad Tata Steel wil
Een schoorsteen op het terrein van staalproducent Tata Steel.
© ANP
IJmuiden

Tata Steel moet in zijn Europese fabrieken blijven investeren en niet alleen gericht zijn op kostenverlagingen bij de Europese tak van het bedrijf. Hiervoor pleit de Europese ondernemingsraad van het bedrijf in een verklaring die dinsdag naar het personeel is gestuurd.

De Europese ondernemingsraad reageert met de verklaring op de start van een nieuw ’transformatieprogramma’ voor Tata Steel Europe, dat door de Amerikaanse herstructureringsadviseurs Alvarez en Marsal wordt ondersteund.

Het transformatieprogramma is volgens de ondernemingsraad het ’directe antwoord’ van Tata Steel op de gestrande joint venture met ThyssenKrupp.

De raad geeft een schot voor de boeg: een programma dat alleen op kostenverlagingen is gericht, in plaats van investeringen voor de toekomst, zal ’waarschijnlijk niet tot de beste resultaten voor Tata Steel Europe leiden’.

De ondernemingsraad (OR), die de belangen van het personeel vertegenwoordigt, meent voorts dat het Indiase moederbedrijf ’zeer ambitieus’ is met zijn doelstellingen voor zijn Europese tak voor het komende jaar, vanwege verslechterende marktomstandigheden.

De OR maakt zich zorgen over de gevolgen voor kapitaalinvesteringen en de winstgevendheid op lange termijn als het bedrijf niet aan deze doelstellingen blijkt te kunnen voldoen.

De steun van de Europese ondernemingsraad aan het transformatieprogramma is afhankelijk van vijf voorwaarden, waaronder de garantie dat er geen sprake is van gedwongen ontslagen of bedrijfssluitingen.

De ondernemingsraad verwelkomt in dezelfde verklaring de nieuwe CEO Henrik Adam van Tata Steel Europe en spreekt zijn dank uit aan de vertrekkende CEO Hans Fischer voor zijn inzet voor de behartiging van de belangen van Tata Steel Europe. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat onze nieuwe CEO een vergelijkbare langetermijnvisie zal hebben.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.