Premium

Haarlem is de op twee na populairste filmstad [video]

Haarlem is de op twee na populairste filmstad [video]
Clooney in Ocean's Twelve op het Haarlemse station.
© Foto Warner Bros. Pictures
Haarlem

De Spaarnestad is de op twee na populairste stad van Nederland om scènes voor films en televisieseries op te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van vakantiezoekmachine Holidu, dat is gebaseerd op gegevens van de Internet Movie Database (IMDb).

Op Amsterdam en Rotterdam na is Haarlem het meest te zien op de beeldbuis. De stad biedt decor aan in totaal 45 nationale en internationale films en televisieseries. Volgens Holidu komt dat doordat de Spaarnestad ’idyllisch’ is en ’geweldige details’ heeft.

Ocean’s Twelve

Zo is het historische treinstation van Haarlem te zien in de wereldberoemde misdaadfilm ’Ocean’s Twelve ’met Brad Pitt en George Clooney. Het station doet daarin dienst als Amsterdam Centraal.

Ook de Nederlandse speelfilm ’Zwartboek’ is het station van Haarlem gebruikt. Verder is de stad het decor van oorlogsfilm ’Return tot the Hiding Place’ met John-Rhys Davies, maar ook aan ’Penoza de film’.

Voor de recent uitgekomen film ’Baantjer, het Begin’ zijn ook diverse scènes geschoten in de Spaarnestad.

De database waar Holidu zich op baseert, bevat gegevens van meer dan 5,3 miljoen films, documentaires en televisieseries.

Amsterdam staat met stip op een wat verschijningen op het witte doek betreft. Daar zijn 678 films en series opgenomen.

Zo is de achtervolgingsscène van de Britse film ’The Hitman’s Bodyguard’ opgenomen in het Rijksmuseum en langs de Amsterdamse grachten. Ook werd langs de Leidsegracht een droevige, romantische scène uit dramafilm ’The Fault in Our Stars’ geschoten.

Rotterdam komt met 140 stuks op de tweede plaats. Op de Erasmusbrug zijn bijvoorbeeld actiescènes uit ’Jackie Chan’s Who am I’ opgenomen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.