Premium

FNV: ’Medewerkers ziekenhuis werken zich het snot voor de ogen’

FNV: ’Medewerkers ziekenhuis werken zich het snot voor de ogen’
Alkmaar

Een goede cao helpt het personeelstekort in ziekenhuizen te bestrijden, zegt Elise Merlijn van de FNV.

,,Mensen werken zich het snot voor de ogen. Door hoge werkdruk, te weinig salaris en gebrek aan waardering staat de achterdeur wagenwijd open. Jongeren houden het na twee jaar voor gezien. Het is zaak mensen te behouden voor de zorg. Het is niet meer zo dat de rek eruit is, nee het elastiek is geknapt.”

Lees ook: Uitstel operaties tot na de zomer, vrijwel alleen spoedzorg in ziekenhuis tijdens vakantie

De vakbond wil vijf procent meer salaris en een toeslag. Als actiemiddel worden zondagdiensten gedraaid in ziekenhuizen. Alkmaar beet het spits af, toen Assen en 10 juli Eindhoven.

,,In september gaan we verder”, stelt Merlijn. ,,Die vijf procent kunnen we gewoon niet betalen”, zegt woordvoerder Wouter van der Horst van Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

,,We waren op weg naar een heel goede overeenkomst, totdat de bonden abrupt opstapten. Ik heb er bij gezeten en het was heel apart. Maar de tafel en stoelen staan er nog steeds en iedereen kan gaan zitten om verder te praten.”

Enorm tekort aan personeel

Dat ziekenhuizen zomerroosters inlassen is volgens FNV-bestuurder Elise Merlijn onvermijdelijk. ,,In de zomer is het roeien met de riemen die je hebt. Mensen kunnen net twee weken op vakantie. Er is een enorm te kort aan personeel.”

,,Ik ken situaties waarbij een rooster vol gaten tegen de muur wordt geplakt. ’Zorg maar dat jullie het oplossen’, wordt er dan bij gezegd.” Medewerkers lopen volgens Merlijn op hun tandvlees.

FNV: ’Medewerkers ziekenhuis werken zich het snot voor de ogen’

,,Die komen thuis van werk en moeten eerst een uur op de bank liggen om zich naar de keuken te kunnen slepen en iets te koken. En dan naar bed voor de vroege dienst. Er is een disbalans tussen werk en privé. Het allerergste is dat niet wordt gekeken naar een oplossing om dit te voorkomen.”

,,Er is vanuit ziekenhuisbesturen enorm veel waardering voor de medewerkers”, zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. ,,Want we kunnen niet zonder. Ze rennen het vuur uit de sloffen. Zonder personeel kan een ziekenhuis gewoon opdoeken.”

Crisistijd

Volgens hem dring je het personeelstekort in de ziekenhuiszorg (ruim 8000 vacatures) terug door onder andere hbo’ers binnen het ziekenhuis op te leiden tot gespecialiseerd verpleegkundige voor de Intensive Care of operatiekamer. Van der Horst: ,,Er is te weinig opgeleid in crisistijd. Momenteel worden veel mensen opgeleid, maar het zullen er nooit genoeg zijn om het probleem helemaal op te lossen.”

Ook de toepassing van e-health moet zoden aan de dijk zetten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld patiënten thuis met professionele begeleiding op afstand hun chemotherapie ondergaan.

,,Door ’zorg op de juiste plaats’ weet je met slimme middelen mensen uit het ziekenhuis te houden. Robuuste ouderen bijvoorbeeld help je onder begeleiding thuis. In het ziekenhuis blijft er dan meer capaciteit over voor mensen die daar echt moeten liggen, voor acute en of complexe zorg.’’

Lastige periode

In het hele land ziet hij ziekenhuizen in de zomer ’planbare’ operaties uitstellen tot na de vakantie. ,,De zomer is gewoon een lastige periode. Er wordt altijd operatiecapaciteit afgeschaald. Dat doet elk ziekenhuis in meer of mindere mate. Het is niet leuk, maar het is een noodzaak. Juist om er voor te zorgen dat de bedrijfsvoering van het ziekenhuis en de patiëntveiligheid op orde blijven”, zegt Van der Horst.

,,Het personeelstekort is er al vijf jaar, is heel vervelend en gaat voorlopig ook niet weg. En in de zomer wordt het nog erger omdat medewerkers recht hebben op vakantie. Planbare operaties en behandelingen worden over de zomer heen getild. Behalve acute zorg, dat gaat gewoon keihard door. Als bij iemand met hartfalen de bloedwaardes niet goed zijn, dan wordt iemand natuurlijk meteen behandeld.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.