Premium

Shantykoor Kaap Hoorn bestaat 25 jaar

Shantykoor Kaap Hoorn bestaat 25 jaar
Shantykoop Kaap Hoorn.
© Eigen foto

Een wekelijks portret van een koor in Zomertijd vormt de opmaat voor een recordpoging om met zoveel mogelijk mensen de ’Zuiderzeeballade’ te zingen. Vandaag: shantykoor Kaap Hoorn uit Hoorn.

Zeker in de begindagen van Shantymen Kaap Hoorn dienden de leden een boot te hebben. Of op z’n minst een sterke band met het water. Inmiddels is het koor, dan komende januari 25 jaar bestaat, iets minder streng, vertellen voorzitter Sjaak Zweet en penningmeester Hans Mol.

Maar de oprichters, dat waren mensen met een boot. En afgemeerd in de Karperskuil, dat ook. De Karperskuil is een bekende haven in Hoorn, en dus de thuishaven van Kaap Hoorn - ze repeteren er nog steeds in een clubgebouw. De oprichters zongen overigens in de Compagniezangers uit Medemblik. Maar waarom elke week naar Medemblik gaan, vroegen zij zich af. Na afloop van de repetitie wil je toch ook een biertje drinken. Dan kun je beter zingen in de stad waar je woont.

Dat was dus een kwart eeuw geleden. Sjaak Zweet: „Apart is het wel, we zijn nu allemaal 25 jaar ouder. Toen rond 45, nu rond de zeventig. Je ziet het bij alle koren gebeuren, er is weinig jonge aanwas.”

Ze zijn met 28 mannen en brengen ’nautische folk’. ’Het kleine café aan de haven’ zingen ze wel eens, maar het leeuwendeel van het repertoire bestaat toch uit shanty’s, de werkmansliederen van de zee. En die brengen ze meerstemmig.

De originele liedjes zijn eenstemmig en dat kan saai worden, zegt Sjaak. Met arrangementen krijgen de liedjes kleur op de wangen. En Hans: „Mensen verwarren shanty’s al snel met het levenslied. Op een enkele uitzondering na, zoals ’The drunken sailor’, zijn shanty’s onbekende liedjes. Je moet er dus wel werk in steken.”

Mannelijkheid

Sjaak: „Het zijn echte werkliederen die op een lekker tempo gezongen moeten worden. Van oorsprong zijn het liederen die voor en door mannen werden gemaakt. Daarom hebben we geen vrouwen in het koor, alleen een vrouwelijke accordeonist. Als vrouwen het zingen klopt het niet.”

Hans: „Het is stoere muziek die mannelijkheid uitstraalt.” Sjaak: „En wat dacht je dat die zeelui met hun geld deden? Dat brachten ze naar de hoeren. Daar gaan die liederen ook over. Maar ook over de heimwee van de zeelieden, het vergaan van schepen, wegvallen van mensen.”

Hans: „We hebben ook in Engeland gezongen en daar herkennen ze wat we doen. Vaak gaat een liedje over een bepaalde streek, zoals Grimsby (een vissersplaats aan de oostkust van Engeland, red).”

Dramatisch

Ze waren al vaak in Engeland. Daar kent men eigenlijk geen meerstemmige shantykoren, vertelt Sjaak. „Je hebt er kleine koren van een man of zes die eenstemmig zingen, zoals op de schepen. Daar zit iets dramatisch in wat echt geweldig is. Maar het wordt wel veel van hetzelfde. Door onze meerstemmige arrangementen ontstaan totaal andere liederen.”

Die arrangementen zijn van dirigent James Zwaag. Ze hebben ook hun eigen shanty’s, met eigen melodieën en teksten die zijn geschreven door een Engelsman die hier regelmatig vertoeft. Onder de leden is ook een docent Frans, die Franse shanty’s naar het Engels vertaalt, en die bij het zingen van Franse liedjes op de uitspraak let. Trouwens, ze zingen ook shanty’s in het Zweeds en Russisch. Binnen de gelederen hebben ze meerdere solozangers die als de ’shantyman’, de voorzanger, de coupletten voor hun rekening kunnen nemen.

Veel optredens

Optreden doen ze veel. Kaap Hoorn heeft contracten met twee Engelse rederijen die met hotelschepen door Nederland varen. In april en mei, de maanden dat de Keukenhof in bloei staat, treden ze veel op voor de toeristen. Dit jaar gaven ze zo twintig concerten. Verder zijn er de sociale optredens, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. En ieder jaar organiseren ze tijdens de Waterweek in Hoorn nu eigen Shantyfestival, dit jaar op 14 juli.

Het 25-jarig jubileum wordt op 25 januari 2020 gevierd in de Hoornse Oosterkerk, waar ze zullen optreden met de Volendamse groep Ancora.

Festival met record?

We gaan het weer proberen: met zoveel mogelijk mensen een Nederlands lied zingen. Drie jaar terug klonk het ’Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ van Ramses Shaffy uit de kelen van 809 mensen.

Dit jaar willen we proberen om dat record te verbreken met de Zuiderzeeballade, ook bekend als ’Ketelbinkie’.

De poging vindt plaats op zondagmiddag 18 augustus in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, rond de klok van vier uur.

In latere edities van deze Zomertijd vertellen we u hoe u zich aan kunt melden, want we willen natuurlijk precies weten hoevelen op de recordpoging afkomen. Notaris Sandra Voors van kantoor Mantel & Overtoom zal daarop toezicht houden.

Voorafgaand aan de recordpoging zullen de zeemanskoren die de komende weken op deze pagina aan bod komen allemaal een kort optreden verzorgen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.