Premium

Wc doorspoelen met plensbui [video]

Wc doorspoelen met plensbui [video]
Weesp

Regenwater, ook daarin kun je je tot deskundige ontwikkelen. Zoals Iwan Fransen deed. Hij verdient er een leuke bonus mee.

Door de vraag van een klant bij wie hij de aanbouw begeleidde, dook Iwan Fransen (39) uit Weesp in regenwatersystemen. Eigenhandig ontwikkelde hij een energiezuinig, duurzaam systeem dat regenwater opvangt en gebruikt voor onder meer toiletten doorspoelen. ,,Zoet water wordt steeds schaarser”, aldus de regenwaterexpert achter EFrarain Systems.

Hoe kwam je in dit vak terecht?

,,Als zelfstandig projectmanager doe ik vooral (ver)bouwbegeleidingen. Deze klant wilde zijn toilet spoelen met regenwater en vroeg me dat uit te zoeken. Bestaande systemen waren nogal aan de prijs, terwijl het in feite maar om een opslag, pomp en een filter gaat. Toen ben ik als ingenieur zelf gaan engineren. Ik vond een grote waterzak, die in een kruipruimte kan zodat je niet hoeft in te bouwen. Dat scheelt. Daar sloot ik een pomp met filter op aan voor de toevoer naar wc en wasmachine. De leverancier van de waterzak was enthousiast en vroeg of ik het product wilde doorontwikkelen. Dat was begin van de crisis in 2008, 2009. Het liep niet meteen storm.”

,,Langzaam kwam er meer aandacht voor duurzaamheid en energie. Toen heb ik - in hetzelfde huis voor diezelfde klant - er een warmtepomp op aangesloten. De ontwikkeling van Almere Poort met zelfbouwers heeft me enorm geholpen: via één bewoner heb ik daar acht huizen kunnen voorzien van dit regenwatersysteem. De kinderziektes zijn eruit. De installatie staat, maar ik kan er nog niet volledig van leven. Toch is er steeds meer animo voor. De droogte vorige zomer heeft daar zeker bij geholpen. Deze maand plaats ik er vier.

Wc doorspoelen met plensbui [video]
Iwan Fransen bij zijn waterzak: ,,Met deze installatie doe je iets positief met regenwater”.
© Foto: Studio Kastermans

Waarom past dit vak bij jou?

,,Ik heb altijd al een duurzame inslag gehad. En ik ben handig. Als kind experimenteerde ik al veel en bouwde bijvoorbeeld windmolentjes. Ik woon en leef duurzaam waar het kan: ons huis is van het gas af nog voordat dat een issue werd en ik rijd een elektrische auto.”

Wat zijn de voor- en nadelen van dit werk?

,,Het is leuk om dit zelf ontwikkeld te hebben. Bovendien zijn de klanten leuk: ze hebben een positieve instelling en de contacten zijn fijn. En ik kom nog eens ergens in het land. Regen ervaren de meeste mensen als negatief. Met zo’n installatie doe je iets positief met regenwater. Dat is leuk. En dan ga je vanzelf anders denken als het regent.”

,,In het begin was het zoeken om de kinderziektes eruit te krijgen. Verder is de markt, de vraag, niet zo groot. Ik zou er wel meer willen verkopen, maar drinkwater in Nederland is heel goedkoop. Dus worden er toiletten mee doorgespoeld. Toch wordt water in de wereld wel steeds belangrijker; belangrijker dan olie. Die verschuiving is al gaande. Als de noodzaak om zuiniger met drinkwater te zijn toeneemt, zal de vraag naar regenwatersystemen ook toenemen. Als iemand informeert naar de terugverdientijd, dan weet ik al dat dat geen klant van me wordt. Bij zo’n regenwatersysteem draait het om de besparing op water(zuivering), niet op geld.”

Krijg je loon naar werken?

,,Dit is meer een bonus op mijn vaste inkomsten als projectmanager en bouwbegeleider. Zolang drinkwater zo goedkoop is, blijft het moeilijk geld verdienen met regenwater.”

Wat zou een alternatief beroep zijn?

,,Ik volg een opleiding industriële automatisering. Dat wil ik ook toepassen op mijn nu nog mechanische systeem. Zodat je real time kunt monitoren en de besparing ziet.

In de toekomst wil ik de traditionele bouw uit. Ik wil inspelen op de hele transitie naar meer duurzaam en minder energie. Elektra, sensortechniek en programmeren komen daar bij elkaar. Door automatisering kunnen we straks veel effectievere installaties in huizen en kantoren krijgen. Daar zit toekomst in.”

Meer informatie: EFrarain Systems

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.