Premium

Haarlemmer Bosselaar krijgt boost van thuispubliek en rent solo naar de overwinning van Grachtenloop

Haarlemmer Bosselaar krijgt boost van thuispubliek en rent solo naar de overwinning van Grachtenloop
Christiaan Bosselaar is de concurrentie te machtig tijdens zijn debuut op de Grachtenloop.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Hij is een echte Haarlemmer, geboren en getogen. En toch liep Christiaan Bosselaar nog nooit de Grachtenloop. Bij zijn debuut was het vrijdagavond meteen raak.

De 37-jarige hardloper van het RunX-team had zich voorgenomen om lang samen te blijven met Jim Rothweiler, de man die de laatste twee jaar de snelste was op de Haarlemse grachten.

,,We trainen samen, dus ik weet wat ik van hem kan verwachten. Ik wist dat het mogelijk was om te winnen. Het plan was om pas later bij hem weg te lopen. Het ging zo soepel, dat ik Jim al na een rondje achter mij liet. Het weer was ook prima. Niet te heet. Bovendien is het lekker om ’s avonds te lopen, dan is het toch al koeler.”

Bosselaar woont al zijn hele leven in Haarlem, maar toch was het er nooit van gekomen om mee te doen aan de Grachtenloop. De loop die al sinds 1995 elk jaar wordt georganiseerd.,,Nee, het kwam op een of andere manier nooit uit om mee te doen. Ik moet wel zeggen dat het enorm leuk is om mee te doen. Al die mensen langs de kant, je gaat er echt sneller van lopen.”

Met de tijd van 31.58 kan Bosselaar goed leven. ,,Prima, net onder de 32.”

Jubilaris

Waar de winnaar voor het eerst de twee rondjes over de grachten voltooiden, koos de 74-jarige Jan Dijksterhuis dit keer voor de vijf kilometer. De Haarlemmer droeg een opblaasverkeersbord met zich mee: ’mijn 25ste Grachtenloop.’

Voor zover de organisatie in de archieven kon terugvinden is Dijksterhuis de enige hardloper die elke editie van de partij was. ,,Toen ik hem twaalf keer had gelopen, zei ik: ik ga nu voor de 25 edities. Ik merk wel dat ik ouder word. Vroeger keek ik elke kilometer op mijn horloge om te checken of ik nog op schema lag. Nu vind ik het al fijn als ik het gewoon uitloop. Daarom heb ik dit jaar ook voor de vijf kilometer gekozen.”

Doel

De kracht van het evenement vindt de jubilaris het lokale karakter van de loop. ,,Het is mijn stad. Dat maakt het erg leuk. Je ziet veel bekenden langs de kant staan.”

Of Dijksterhuis doorgaat tot editie dertig valt nog te bezien. ,,Ik heb mijn doel bereikt. Misschien dat ik het iets rustiger aan ga doen. Aan de andere kant; zolang ik het hardlopen volhoud, ga ik ermee door.” Gerrit Ligtenberg werd net als Dijksterhuis ook door de organisatie in het zonnetje gezet. Hij was voor de 25ste keer vrijwilliger bij het Haarlemse evenement.

Bij de vrouwen werd de tien kilometer voor de derde keer op rij gewonnen door Natascha Schippers. ,,Eigenlijk ging het nog beter dan andere jaren. Ik liep heel makkelijk. Geen idee hoe dat komt eigenlijk. Per toeval kwam ik twee mannen tegen die vorig jaar voor mij als haas liepen. Dat kwam goed uit, ik kon ze dit keer ook weer goed volgen. Terwijl we dat niet hadden afgesproken”

Schippers klokt bij de finish op de Nieuwe Gracht een tijd van 39.14. Een stuk sneller dan vorig jaar, toen ze 39 minuten en 58 seconden over de tien kilometer deed.

Organisator Michael Gane sprak van een geslaagde jubileumeditie. ,,Het was erg gezellig langs de kant en de terrassen waren overal goed gevuld. Vooral de kidsrun was een succes. We hadden bijna twee keer zoveel deelnemers als andere jaren. Het waren er zeker vierhonderd. Het kan er mee te maken hebben dat de Grachtenloop dit jaar begin juli plaatsvindt in plaats van eind juli. De schoolvakanties beginnen vandaag. Dat heeft goed uitgepakt.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen