Retro badmode made in Monnickendam [video]

Monnickendam

Het vrouwenlichaam kent zoveel verschillende vormen dat je geen confectiebadpak moet willen kopen. Ruth Kenter van Mama Maria (hét Nederlandse retro-badmodemerk) houdt rekening met al die verschillende verhoudingen tussen borsten en heupen.

Denk je dat badpakken uitsluitend door oudere dames worden gedragen? Onzin! Badpakken, zeker die met een zogenoemde vintage uitstraling, zijn helemaal van deze tijd. Hartstikke hip! Ruth maakt zo’n badpak op maat voor je.

Het is alweer meer dan veertien jaar geleden dat Ruth samen met Marianne van Slooten („Een vriendin van mijn moeder en moeder van een vriendin”) een badmodemerk begon. „In die tijd was er op het gebied van badmode weinig of niks flatteus te verkrijgen. Zeker niet als je geen strak tienerlijf meer had.”

Een paar jaar later sloeg Marianne een andere weg in, maar Ruth besloot haar missie te vervolgen. „Mijn badmode geeft vrouwen zelfvertrouwen. Ik geef tegenwicht aan al die tijgerprintjes en die hoog opgesneden niemendalletjes van slechte kwaliteit. Daarbij vaar ik echt mijn eigen koers waarbij ik me voornamelijk laat inspireren door plaatjes uit de jaren vijftig.”

We ontmoeten Ruth Kenter in haar fraaie, sfeervolle winkel annex atelier in het historische Monnickendam. „Voorheen zat ik in Amsterdam-Noord. Dat Amsterdamse parkeerbeleid maakte het ondernemen niet makkelijker voor me. Toen kreeg ik een tip over deze locatie. Dat ik nu minder ruimte heb, weegt niet op tegen de sfeer van dit dorpshart en de natuurlijke aanloop die hier ontstaat.”

De inrichting ademt een meesterlijke nostalgie uit. Ze heeft haar nieuwe werkplek dan ook zorgvuldig gedecoreerd. „Met hulp van mijn man Richard en mijn lieve vader. Hij en mijn moeder zijn heel belangrijk voor me. Familie is toch de basis van je bestaan.”

© Foto Suzanne Muller

Ze wijst op een foto van Marilyn Monroe in badpak. „Zo’n beeld is voor mij een grote inspiratiebron. Net als Jane Mansfield in bikini en al die andere foto’s van badmode uit de jaren vijftig waarbij het accent op de (smalle) taille ligt en de buste fraai vormgegeven wordt. Ik gebruik wel moderne stoffen, zodat het badpak ook echt lekker aanvoelt. In 2002 begon ik met zes verschillende modellen en dat is vanzelf verder uitgegroeid.”

Ze wijst op een print met rode kersen: „Die stof is ook eigen ontwerp. Dan laat ik stoffen bedrukken in een design dat ik zelf heb bedacht. Dat gebeurt nu vooral in Italië. Ik hoor van klanten terug dat ze dat enorm waarderen. Aanvankelijk dacht ik aan groot en veel, maar ben gaan beseffen dat juist de exclusiviteit mij bestaansrecht geeft.”

Vaste klant Mieke komt binnen. „Heb je een interview? Wat leuk! Zet er maar bij in het stuk: elk jaar koop ik een nieuw badpak bij Ruth. De eerste was er een met met rode roosjes.” Mieke is superslank en kan alles hebben. „Maar het mooie aan de ontwerpen van Ruth vind ik dat elke vrouw een Mama Maria kan dragen. Ze weet de juiste plekken te bedekken of te accentueren.”

© Foto Suzanne Muller

„Bedekken moet je op een goede manier doen”, beaamt Ruth. „Ik vind het bijvoorbeeld prettig om mijn billen te bedekken. Je hoeft niet alles te laten zien, integendeel.” Ze pakt een badpak met ’halters a la Marilyn Monroe’ die over de voorgevormde cup gaan. Dat geeft een prachtig effect. „Geschikt voor elk type vrouw. Of je nu veel of weinig borst hebt.”

Ruth ontwerpt stijlvol en praktisch tegelijkertijd. „Net als bij lingerie moet je bij badmode alle vormen van een vrouwenlichaam begrijpen.” Ze pakt een badpak met een schootje. „Kijk: over het broekje heen valt een tweede laag stof recht en strak om de heupen. Dat staat heel mooi. Verder gebruik ik dikwijls voorgevormde softcups. Die geven badpakken en bikini’s een mooie bustevorm.”

© Foto Suzanne Muller

Polkadot

Ongelogen: haar badmode is een lust voor het oog. Dankzij een schootje (een stukje stof dat golvend rond de heup geplooid wordt), een aangeknipt rokje, gerimpelde stof, een paar strikken, een kekke short of een vertederend strandbroekje.

„Mijn dessins zijn ook zo heerlijk fifties. Ik word daar zelf blij van.” Van de polkadot-prints (bolletjes van gelijke grootte en met een gelijke afstandsverhouding) ga je vanzelf dansen. Een streep of een ruitje keert ook vaak terug als dessin in Ruths collectie. „Dat is mooi, kleedt af als je het goed snijdt en oogt speels.”

Eigenzinnig. Zo kun je Ruth Kenter wel typeren. Ze kiest haar eigen pad. „Badmode heeft me eigenlijk altijd al gefascineerd. Ja, ook als kind al. In Rosmalen - of all places - waar ik het grootste deel van mijn jeugd doorbracht, woonden we naast het zwembad. Daar heb ik menig vrij uurtje doorgebracht. En dan keek ik altijd naar de verschillende badpakken.”

© Foto Suzanne Muller

Ze studeerde af als modeontwerpster aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda.

„Daar heb ik nog les gehad van Marlies Dekkers. Na de kunstacademie viel ik in het bekende zwarte gat. Daar hebben meer mensen last van nadat ze op de academie hebben gezeten. Je kunstenaarschap wordt gecultiveerd maar hoe je daarmee vervolgens je brood kunt verdienen, wordt je niet verteld. Ik heb dan ook even moeten zoeken. Ik wist wel dat ik een eigen merk wilde ontwikkelen, maar niet meteen hoe en wat. Ik wist vooral wat ik niet wilde. Ik wilde niet solliciteren voor een baan in de mode. De modewereld wordt overheerst door de hypocriete ellebogenwerkers die mooie praatjes hebben, maar amper de mouwen uitsteken. Veel geschreeuw, weinig wol. Ik distantieer me dan ook bewust van andere ontwerpers en heb ook niet de behoefte mee te doen aan zo’n nep fashionweek. Al kijk ik nu nog steeds met trots terug op een badmodeshow op de Canarische Eilanden waar twintig modellen in mijn ontwerpen liepen. Maar dat was eenmalig en op speciale uitnodiging. Ik laat me verder niet snel verleiden voor showtjes. Ik wil eerlijk en oprecht goed werk doen. Ik hou niet van blabla.”

© Foto Suzanne Muller

Fay Loren

Dit jaar is burlesque-artiest Fay Loren het model van Mama Maria. „Fay weet als pin-up girl wat verleiding inhoudt zonder dat zij daarbij alles blootgeeft. En dat past zo mooi bij mijn ontwerpen. Ze wilde zelf heel graag een keer model voor mij zijn omdat ze mijn werk zo mooi vindt. Dat betekent echt heel veel voor me.”

Je kunt stellen dat Ruth toonaangevend is met haar ontwerpen. Dat heeft een keerzijde. Haar werk wordt op een goedkope manier gekopieerd. „Ik zie echt van alles terug. Zelfs de manier waarop de fotografie wordt gedaan. Dat gemak om te krijgen wat je wilt zonder zelf moeite te doen... Dat vind ik echt iets van deze tijd. Je leert bijna niets meer te maken of te bedenken. Ik zie dat bij mijn eigen puberdochter terug. ’Mam mijn rokje is kapot, kun je dat maken?’ Dan zeg ik: ’Als jij nu eens even kijkt hoe ik het doe, kun je het volgende keer zelf’. Ik heb nog geleerd om knopen aan een vest te zetten.”

Je moet wat overhebben voor het badpak dat Ruth op je lijf maakt: „Ik ben al jaren niet in prijzen gestegen maar aan 200 euro moet je wel denken. Het blijft handwerk maar omdat ik niet met de mode meega in mijn ontwerpen, kun je de bladkleding jaren achtereen dragen.”

www.mamamaria.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.