’Zelfgemaakte jam is veel lekkerder dan die uit de supermarkt’ [video]

Oosterblokker

In supermarkten staan de potten jam in lange rijen naast elkaar. Tientallen soorten bestaan er. Zoete jam, halfzoete jam, jam met chiazaad, jam met stukjes fruit. Maar dat we dat vaak kant-en-klaar kopen is eigenlijk heel gek, want het is helemaal niet zo moeilijk om zelf jam te maken.

Om alle details van het jam maken te leren, kun je op bezoek gaan bij Thessa Bruijns van Jam en Zo in Oosterblokker. Zij geeft workshops, verkoopt haar zelfgemaakte jam aan huis, via een webshop en aan hotels en restaurants.

In haar gezellige woonkeuken bereidt ze vele kilo’s jam in korte tijd, maar natuurlijk kun je voor eigen gebruik beginnen met gewoon een pond of een kilo fruit. Met 1250 gram aardbeien maak je zo zeven potjes jam en daar doe je als gemiddeld gezin toch een hele poos mee.

Aardbeien

Wil je het op de allersimpelste manier doen, dan ontkroon je een paar bakjes aardbeien, pureer je ze met de staafmixer of in de blender en breng je het met de geleisuiker aan de kook. Er is in de supermarkt ook speciale geleisuiker te koop die halfzoete jam maakt, wat de jam extra lekker maakt, omdat je de frisheid van het fruit behoudt. Tenzij je van hele zoete jam houdt natuurlijk, dan gebruik je de gewone geleisuiker.

Als het fruit- en suikermengsel kookt, laat je het nog een minuut zachtjes doorkoken en klaar is je jam. Zorg dat je je potjes en deksels uitgekookt hebt of in de vaatwasser hebt schoongemaakt en zet ze klaar. Giet je jam over in een kan met schenktuit en giet je jam in de potjes. Ook bestaan er heel handige kleine trechters die je direct op de potjes kunt zetten, zodat je zelfs met een niet al te vaste hand geen spatje jam morst.

Thessa Bruijns.
© Foto: Marcel Rob

Zorg dat ze tot aan de rand gevuld zijn en doe dan de deksels op de potjes. Wie vuurvaste vingers heeft, kan de potjes daarna met de hand op z’n kop zetten. Maar er bestaan ook speciale jam-tangen om de potjes vast te grijpen en ondersteboven te zetten en dan brand je je vingers niet.

Deksels

De gevulde potjes moeten een paar minuten op hun kop blijven staan om ervoor te zorgen dat ze vacuüm trekken en om de toch altijd aanwezige bacteriën in de deksels te doden door er de gloeiendhete jam op te laten drukken.

Een goede tip van Thessa Bruijns is om een lap leuk geblokte stof te kopen en daar ronde lapjes uit te knippen.

Als je die op de potjes legt en er een elastiekje omheen doet, heb je een prachtig cadeautje als je ergens op bezoek gaat.

Maar zo simpel als hierboven beschreven hoef je het natuurlijk niet te doen. Je kunt, zoals Thessa Bruijns in de video op de stie van de krant laat zien, experimenteren door verschillende soorten fruit bij elkaar te doen, je kunt andere zoetmakers dan geleisuiker gebruiken en je kunt er voor kiezen niet de speciale geleisuiker te gebruiken, maar gewone kristalsuiker met pectine. Die pectine is nodig om het fruit en de suiker te binden.

Wie een workshop bij Thessa Bruijns volgt, zal merken dat de mogelijkheden om jam te maken eindeloos zijn.

En er is echt niets lekkerders dan zelfgemaakte jam. Het grappige is dat je na het proeven van je eigen jam de jamsoorten uit de supermarkt lang niet meer zo lekker zult vinden. Zoals dat bij heel veel producten uit de supermarkt gaat. Zelf maken is niet alleen leuker, het is ook altijd veel smaakvoller.

Voor meer informatie over een workshop jam maken, zie www.jamenzo.nl

De jampotjes, tang en zilverkleurige ketel komen van: www.kilner.nl

De koperen jamketel komt van www.braumarkt.com

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.