Bloemendaal aan Zee is vier dagen lang trancewalhalla, duizenden van over de hele wereld naar Luminosity Beach Festival

Bloemendaal aan Zee is vier dagen lang trancewalhalla, duizenden van over de hele wereld naar Luminosity Beach Festival
De Slowaakse dj ReOrder sloot zaterdag de mainstage bij Bronze Beach af.
© Foto: Wessel Mekking
Bloemendaal aan Zee

Bloemendaal aan Zee is sinds donderdag het walhalla voor liefhebbers van trancemuziek van over de hele wereld. Onder anderen Polen, Libanezen, Australiërs en Paraguayanen zijn speciaal naar Nederland gekomen voor het vierdaagse Luminosity Beach Festival.

„Dit is niet te vergelijken met andere festivals”, zegt een jonge vrouw als even na middernacht het festivalterrein leegstroomt en de strandopgang naar de Zeeweg massaal wordt beklommen. De duizenden bezoekers stonden even ervoor nog volledig op te gaan in de muziek van de Ierse John O’Callaghan, de Slowaak ReOrder, de Italiaan Mario Piu of de Ierse Maria Healy. Ook de dj’s die op Luminosity draaien, komen van over de hele wereld.

Voor veel van de bezoekers en dj’s is het na lange tijd een weerzien. Ze genieten van elkaar en de trancemuziek. Het is muziek met een stevige beat en veel melodie. Goedgemaakt roept het een euforische sfeer op als de dj opbouwt naar een zoveelste climax. Sommigen maken de muziek live, zoals de Italiaan Giuseppe Ottaviani.

Luminosity is dit jaar in en bij beachclub Fuel en Bronze Beach. Buiten staan twee grote mainstages en ook binnen draaien deze zaterdag dj’s. In Bronze Beach is het nog warmer dan buiten, terwijl daar vernevelingskanonnen worden ingezet om het publiek koel te houden. Maar de hitte deert de liefhebbers binnen niet. Eentje heeft ter verhoging van de feestvreugde zelfs een pluche unicorn-hoofd opgezet, lekker warm.

Een man die de vlag van El Salvador over zich heen heeft gedrapeerd, laat via zijn smartphone het thuisfront meegenieten van de sfeer en muziek in Bronze Beach. De inwoner van Los Angeles heeft een speciale bril op zijn neus. In plaats van lichtjes zijn daardoor hartjes te zien, blijkt als ik hem even van hem mag lenen. Vrolijkheid!

De sfeer is gemoedelijk. Een Nederlander die een T-shirt draagt met het logo van de Rotterdamse dj’s Ferry Corsten krijgt geregeld complimentjes. Op de verschillende dansvloeren staan bezoekers het hun ogen dicht en armen in de lucht op te gaan in de muziek. Twee mannen hebben een Poolse vlag bij zich met daarop de boodschap: ’I’m very happy to be here’. Het is zaterdag tegen middernacht. ReOrder, die het publiek opzweept en zelf ook opgaat in de muziek, draait zijn laatste nummer. Hij wil daarna nog iets zeggen, waarschijnlijk het publiek bedanken, maar de microfoon staat al uit.

Laag volume

Bezoekers van Luminosity waren niet blij met het lage volume van de muziek tot 17 uur. Op last van de Bloemendaalse burgemeester Elbert Roest mocht pas daarna de muziek harder worden gezet.

Vandaag, zondag, is de laatste dag van Luminosity. Onder anderen Ferry Corsten, Richard Durand en Factor B zullen draaien. Wie na vier dagen nog niet genoeg heeft gedanst, kan daarna nog naar een afterparty in Amsterdam.

Lees ook: Drieduizend blaastesten bij trancefestival Luminosity Beach in Bloemendaal

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.