Premium

Nieuwe trainer Andries Jonker gelooft in plannen van Telstar: ’ik wil hier iets neerzetten’

Nieuwe trainer Andries Jonker gelooft in plannen van Telstar: ’ik wil hier iets neerzetten’
Jonker: ’Dit is een goede club met goede mensen en goede plannen.’
© Foto united photos / rob van wieringen
Velsen-Zuid

Andries Jonker wil als nieuwe trainer en technisch directeur van Telstar een basis neerzetten om door te groeien naar de eredivisie.

Assistent-trainer bij FC Bayern München en FC Barcelona, hoofd opleidingen bij Arsenal, hoofdtrainer Wolfsburg en dan nu trainer/td van Telstar. Nee, de aanstelling van Jonker lag niet in de lijn der verwachting. Zelf vindt hij het minder verrassend. ,,Ik heb na mijn vertrek bij Wolfsburg twee jaar geleden gezegd dat ik iets wilde gaan doen wat ik echt leuk vind, waar ik veel plezier aan beleef. Het liefst bij een goede club met goede mensen en goede plannen. Die heeft Telstar.”

Algemeen directeur Pieter de Waard had Jonker kort na het vertrek van voorganger Mike Snoei naar De Graafschap al op zijn verlanglijstje gezet, maar het balletje ging rollen toen de 56-jarige Amsterdammer drie weken terug bij de voetbalbeurs in het Telstar-stadion aanwezig was. Een bezoek dat al langer stond gepland. ,Ik werd daar gevraagd om even aan te schuiven bij de live-uitzending van de regionale omroep. Toen gaf ik aan dat Telstar mij altijd mocht bellen. Daarna zijn we snel met elkaar in gesprek gegaan.”

Jonker toont zich onder de indruk van de plannen van Telstar. ,,Er zijn ideeën voor uitbreiding van het stadion, een terugkeer van de jeugdopleiding, een vrouwenteam en uiteindelijk promotie naar de eredivisie. Daarom ben ik blij met mijn dubbelrol van trainer en technisch directeur; ik kan helpen met het neerzetten van een organisatie waarmee de ambities van deze club kunnen worden waargemaakt. De promotie zal ik zelf waarschijnlijk niet meemaken, maar ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de club”, zegt de trainer die voor twee jaar tekent.

Als technisch directeur volgt Jonker Piet Buter op. Die stapte begin juni op omdat hij zich niet kon vinden in de beslissing van de directie om het spelersbudget met een kwart te beperken. Jonker denkt dat er desondanks prestaties mogelijk zijn. ,,Je weet dat de middelen bij dit soort clubs beperkt zijn. Daar heb ik ook bij FC Volendam en MVV mee te maken gehad, maar ook daar heb ik kunnen presteren. We moeten creatief zijn.”

Jonker start de voorbereiding op het nieuwe seizoen aanstaande maandag met vijftien man. ,,Maar er kan in het weekend van alles gebeuren.” De nieuwe trainer richt zich bij het samenstellen van de selectie voor komend seizoen naar eigen zeggen op drie soorten spelers: ,,We kijken naar jonge spelers die talentvol zijn, weinig ervaring hebben en graag willen slagen in het betaald voetbal. De tweede categorie zijn oudere spelers die voor hun laatste kans gaan en concessies willen doen op het gebied van salaris. Dan zijn er nog spelers die bij hun huidige club geen speeltijd krijgen.”

Welk systeem Jonker gaat spelen, zegt hij nog niet te weten. ,,Dat zal afhankelijk zijn van de selectie en de kwaliteiten van de spelers.” De technische staf van Telstar blijft voorlopig ongewijzigd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen