Premium

Biomassacentrales onzeker: Bouw van Polderwarmte staat ’in de wacht’

Biomassacentrales onzeker: Bouw van Polderwarmte staat ’in de wacht’
Houtafval, brandstof van een biomassacentrale.
Haarlemmermeer

De kans dat er twee biomassacentrales in Haarlemmermeer worden gebouwd, is aan het slinken. De biomassacentrale op bedrijventerrein De Nieuwe Liede zou warmte leveren aan Haarlemse huizen.

Dat de kans kleiner wordt, komt door een besluit van de Raad van State. Daardoor komen in het hele land bouwprojecten die leiden tot meer stikstofuitstoot op losse schroeven te staan. Mogelijk gaat het landelijk om vierduizend projecten, waaronder ook de biomassacentrale van het bedrijf Polderwarmte op De Nieuwe Liede en de biomassacentrale van Meerlanden in Rijsenhout. De uitspraak van de Raad van State, waarvan alle gevolgen nog niet helder zijn, heeft betrekking op projecten in de buurt van natuurgebieden.

Vergunningen

Donderdagavond bleek in de gemeenteraad van Haarlemmermeer dat het project op De Nieuwe Liede ’in de wacht’ is gezet. Voorlopig worden geen vergunningen verstrekt. Voor het biomassaproject in Rijsenhout geldt hetzelfde, maar daar is de omgevingsvergunning voor de bouw nog niet aangevraagd.

De initiatiefnemers van Polderwarmte laten zich echter niet uit het veld slaan en blijven optimistisch. Mireille Bedeschi van het warmtebedrijf zegt dat het bouwplan overeind blijft staan, ondanks deze uitspraak. ,,Er is door de uitspraak van de Raad van State een nieuwe berekeningsmethodiek voor de uitstoot van stikstof, waardoor veel plannen niet door kunnen gaan. Maar wij zitten met Polderwarmte op De Nieuwe Liede onder die normen. Er is voor ons geen reden om te stoppen.’’

De bouw van biomassacentrales, hout stoken om huizen te verwarmen, krijgt weinig bijval in deze regio. Waar in Eindhoven en Ede zulke centrales wel worden verwelkomd, staat de Haarlemse politiek argwanend tegenover deze vorm van energie. Er wordt getwijfeld of houtstook wel ’groen’ genoeg is.

Melissa Oosterbroek van GroenLinks: ,,Je hebt bijna twee voetbalvelden aan bomen nodig om een huishouden van energie te voorzien.’’ Bij de volgende raadsvergadering op 11 juli stemt de gemeenteraad van Haarlem over een voorstel van een groot aantal partijen om houtgestookte biomassa zonder meer af te wijzen.

Kiertje

Het college van B en W is ook tegen het gebruik van houtige biomassa, maar laat de deur nog op een kiertje staan. Het college hoopt dat geothermie (aardwarmte) in de toekomst, als Haarlem van het gas af moet zijn, de huizen kan verwarmen. Of dat technisch en financieel mogelijk is, moet onderzoek van de bodem in Haarlem nog uitwijzen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.