Premium

Analyse: Weten Tata Steel en Harsco nu nóg niet dat het vijf voor 12 is?

Analyse: Weten Tata Steel en Harsco nu nóg niet dat het vijf voor 12 is?
Het ’maanlandschap’ bij Harsco, de slakverwerker bij Tata Steel waar flink wat stof vandaan komt.
© foto dirk-jan prins
IJmuiden

De hamvraag voor de rechters die nu de rechtmatigheid van de dwangsommen voor slakverwerker Harsco bij Tata Steel onder de loep nemen, zou niet moeten zijn of er een paar woordjes in de milieuvergunning verkeerd staan of niet. De hamvraag moet zijn: kán het bedrijf wel schoon genoeg produceren om de omgeving te ontzien?

Veertig inwoners van Wijk aan Zee, Beverwijk en IJmuiden hoorden donderdag geërgerd aan hoe de advocaten van Tata Steel en Harsco allerlei formaliteiten uit de kast haalden om de zaak van hun broodgevers te bepleiten.

(Leer hier meer over de rechtszaak van donderdag: ’Als Tata Steel door rood rijdt, wil het bedrijf de kleuren van het stoplicht veranderen’)

Wie vaker rechtszaken meemaakt, weet dat dit bij het spel hoort, maar het door grafietregens en gezondheidszorgen gekwelde publiek had daar weinig mee. Hoongelach rolde door de zaal toen de advocaat van Tata zei dat het bedrijf probeert een ’goede buur’ te zijn.

En er was goedkeurend gemompel voor de Dorpsraad en Stichting IJmondig, als zij ervoor pleitten de woordenstrijd te laten voor wat die is, en te gaan nadenken over de bescherming van de omgeving tegen de luchtemissies van de zware industrie om de hoek.

Het valt bedrijven van de omvang van Tata Steel en Harsco niet kwalijk te nemen dat ze de beste advocaten inhuren tegen de ’knellende’ regels van de overheid. Maar het is wel heel raar dat vertegenwoordigers van diezelfde bedrijven vervolgens met een vriendelijk en begripvol gezicht aan een zelf ingestelde ’burentafel’ verschijnen waar ze met dorpsbewoners praten over milieumaatregelen.

Wie gelooft ze nu nog, wetende wat beide bedrijven bij de rechter te berde hebben gebracht? Wie gelooft hoe serieus Tata Steel de Dorpsraad en Stichting IJmondig neemt, nadat hun advocaat ze probeerde door de rechter de zaal uit te laten zetten?

Dit is de zoveelste misrekening van vooral Tata Steel. Acht maanden geleden keek de directie van het bedrijf nog verwonderd naar al die klagende dorpelingen. Waar zeuren al die mensen toch over? En waarom blijven ze maar zeuren? Het gaat toch eigenlijk redelijk goed?

De geest is uit de fles, zei een verslaggever toen tegen Tata-directeur Hans van den Berg. Iets wat hij inmiddels zelf te pas en te onpas herhaalt. Maar begrijpt hij wel wat hij daarmee zegt?

Zegt het Tata echt niets dat Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied al bijna veertig dwangsommen voor milieuovertredingen heeft opgelegd? De ronduit panikerende dorpsbevolking heeft gelukkig de aandacht getrokken van de Tweede Kamer en de Provinciale Staten, die dit beter begrijpen.

En dít is de vraag die na deze rechtszaak naar boven komt. Weet Tata Steel nou nóg niet, hoe dun de steun voor het onverwoestbaar geachte staalbedrijf inmiddels is?

Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat iemand zei: die hoogovens moeten dicht. Laat het een waarschuwing zijn voor Tata Steel en Harsco, dat dit ’vijf voor twaalf’- geluid de laatste tijd steeds vaker wordt gehoord. Dit is voor de trotse nationale staalfabriek het uur van de waarheid, maar het bedrijf weert zich nog steeds met halve leugens.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.