Premium

Haarlemse Marielle van Meerwijk loodst Maarten van der Weijden door havenstad Stavoren

Haarlemse Marielle van Meerwijk loodst Maarten van der Weijden door havenstad Stavoren
© Wilma Vermunt
Stavoren

De Elfstedenkoorts viert weer hoogtij sinds de start van Maarten van der Weijden vrijdagavond van start is gegaan in Leeuwarden. Marielle van Meerwijk is in Stavoren gastvrouw van het evenement dat naar alle waarschijnlijkheid op maandagavond na 200 zware kilometers eindigt in de startplaats Leeuwarden.

Aan aandacht geen gebrek. De wegen rond de havenplaats zijn overvol. Net zoals de fietspaden. Het nieuws dat Van der Weijden ruim voor ligt op zijn schema zorgt totaal niet voor stress bij de organisatie. ,,Des te langer kunnen we na afloop feesten’’, laat Van Meerwijk lachend weten voor ze weer het podium op klimt.

De 46-jarige Haarlemse weet een beetje wat ze kan verwachten. ,,Bij de vorige poging stond ik hier ook. Omdat ik zelf met de ziekte kanker te maken heb gehad ben ik in de organisatie in Haarlem gestapt. Toen ze in iedere stad een gastvrouw- of man nodig hadden twijfelde ik geen moment en heb ik me opgegeven. Het verschil met 2018 is dat hij toen wat vertraging had. Het dagprogramma werd een nachtprogramma. Maar het was heel erg gezellig. Net als nu.’’

Volg hier live de tocht van Van der Weijden

Overtuiging

Dan is het tijd om het publiek te informeren. Op het plein - waar het nog redelijk rustig oogt - staat een groot beeldscherm waarop iedereen de verrichtingen van Van der Weijden kan volgen. Aan de waterkant wemelt het van de mensen die hun held van heel dichtbij voorbij willen zien zwemmen. ,,Maarten heeft inmiddels zijn vierde stempel gekregen. Hij is heel dichtbij. Klap, juich, moedig aan zo meteen. Hij zal het nodig hebben’’, roept Van Meerwijk vol overtuiging.

Haarlemse Marielle van Meerwijk loodst Maarten van der Weijden door havenstad Stavoren
© Wilma Vermunt

Op het scherm is te zien dat er een cordon meezwemmende deelnemers, herkenbaar aan de zogenaamde oranje SaferSwimmer, de olympisch kampioen openwaterzwemmen uit 2008 door de stad begeleidt ,,Ja, we zijn geen dorp. Zo rond 1058, 1068 hebben we stadsrechten gekregen. Toen lagen we nog aan de Zuiderzee. Inmiddels is dat het IJsselmeer natuurlijk’’, laat een trotse inwoner uit ‘Starum’ weten.

Geschiedschrijving

Opeens klinkt de stem van Van Meerwijk weer en gaat er gejuich op bij de brug honderd meter verderop. ,,Daar is ie dan. U bent getuige van geschiedschrijving. Kijk eens hoe hij zwemt na 66 kilometer. Wat zijn we trots. Stavoren laat je horen. Hup, Maarten van der Weijden. Op naar Hindeloopen.’’

Haarlemse Marielle van Meerwijk loodst Maarten van der Weijden door havenstad Stavoren
Maarten van der Weijden komt aan in Stavoren.
© ANP

Maar het gaat nog even door. Naast de 111 zwemmers die achter die in alle 11 steden twee kilometer meezwemmen, volgt nog een rij boten met begeleiding, crew en pers. Het publiek juicht ze allemaal dolenthousiast toe. Van Meerwijk; ,,Ik heb zelf geen contact met Maarten gehad, maar ik vond het geweldig dat hij even zwaaide. Het zag er allemaal ontspannen uit. Nu gaat het feest hier echt los. Alles komt deze kant op. Net als vorige keer’’, aldus het ‘ Vrouwtje van Stavoren’ zoals Van Meerwijk inmiddels heet bij iedereen.

De muziek gaat los. De Gebroeders Ko bespelen het publiek met ‘Ik heb ‘n toe toe toeter op m’n waterscooter’, ‘Oh, wat is ie mooi’, ‘Ole, ole, ole’ en nog veel meer Hollandse meezingers. Van Meerwijk vindt het prachtig. ,,Dit is de langste en mooiste dag van het jaar.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.