Body positivity-beweging laat van zich horen na omstreden uitspraken Olcay Gulsen: ’Ik ben dik ja, nou en!’

Foto’s van volle vrouwen met vetrollen, cellulitis en striae. Sportend, dansend, in lingerie. Blij, zelfbewust. De ’body positivity’-beweging heeft miljoenen volgers op social media.

De boodschap: ieder lichaam mag er zijn. Stop met diëten, calorieën tellen en obsessief sporten. Dump je afslankpillen en verbrandt alle dieetboeken.

Na omstreden uitspraken van modeontwerpster-ondernemer Olcay Gulsen over de grote-maten-paspoppen van sportmerk Nike laat de ’body positivity’-beweging massaal van zich horen. Ze vroeg zich af om vrouwen met maat 48/50 sowieso wel fit genoeg zijn om te sporten.

Ook blogger-journalist Mayra Louise de Wilde reageert: ,,We moeten af van ’dik is lelijk en dun is mooi’.”

Op Instagram post ze foto’s van zichzelf, zoals ze is. ,,Vroeger wilde ik me verstoppen omdat ik dacht dat ik het niet waard was om gezien te worden.”

Lees ook: ’Hang je geluk niet op aan kledingmaat of gewicht’

Weegschaal

De weegschaal bepaalt haar leven niet meer. ,,Ik ben nu een leuker mens, een ontspannen mens. Ik doe niet meer dingen niet vanwege mijn lichaam. Leef het leven dat je wil. Ik wil dat vrouwen zich goed voelen over zichzelf. Goed voor zichzelf zorgen. Ik haal mijn eigenwaarde uit mezelf en niet meer uit bevestiging door de buitenwereld.”

Body positivity-beweging laat van zich horen na omstreden uitspraken Olcay Gulsen: ’Ik ben dik ja, nou en!’
Mayra Louise de Wilde stopte met lijnen. ,,Ik ben nu een leuker mens.”
© Foto Aline Bouma

Ze schreef er het boek ’Op je lijf geschreven’ over. In zorgbijlage Fit en in online-Extra een openhartig interview met Mayra Louise de Wilde over ’fatshaming’, dik zijn en zelfwaardering.

Modestyliste Edith Dohmen (42) is super blij met de grote maten van sportmerk Nike. „Ik heb maat 46, trek een leuk pakje aan en doe gewoon lekker mijn oefeningen.” Kwaliteitskleding vindt ze een must. „Als ik in de gym squats en lunges doe, wil ik dat mijn broek op zijn plek blijft zitten. Ik wil me kunnen focussen op m’n sport.”

Body positivity-beweging laat van zich horen na omstreden uitspraken Olcay Gulsen: ’Ik ben dik ja, nou en!’

Edith Dohmen geeft modetips op haar eigen YouTube-kanaal. „Leuke, goed zittende kleding geeft zelfvertrouwen. Dan kun je de hele wereld aan. Als je jezelf accepteert en respecteert, als je lekker in vel zit, kun je aantrekken wat je wil. Al draag je een clownspak met hakken, niemand kan je meer wat maken. Trek aan wat je leuk vindt, heb lak aan wat anderen ervan vinden. Topje in je broek en buik laten zien? Doen! Sta in je kracht.”

Bekijk een van Ediths Youtube-vlogs bovenin dit artikel.

In de praktijk ziet de modestyliste veel vrouwen worstelen met hun lichaam. „Vraag nummer 1 is ’hoe kan ik er dunner uitzien?’, ’hoe kan ik mijn buik bedekken?’. Vrouwen hebben hun onzekerheden, terwijl mannen zoiets hebben van ’waar heb je het over, je ziet er toch fantastisch uit!’.”

Body positivity-beweging laat van zich horen na omstreden uitspraken Olcay Gulsen: ’Ik ben dik ja, nou en!’

Ze inspireert hordes vrouwen. „Laat je niet gek maken door die maten. Shop the shape, not the size. Laat de fashion-industry zich aanpassen aan jou en niet andersom.”

Steeds meer merken hebben plussize-mode. „Dat is te gek!” Nu de designers nog. „Ik wil Chanel wel, maar Chanel wil mij niet”, zegt Dohmen. „Sommige merken willen geen dikke mensen in hun kleding. Die stoppen bij maat 44. Dik staat kennelijk gelijk aan lelijk en ongezond. Onzin natuurlijk. Ik sport vijf keer in de week, let bewust op wat ik eet, ben vegetariër en hartstikke fit.”

Ze wil de modewereld wakker schudden. „Met maat 48 wil je er net zo leuk uitzien als je vriendin met maat 36.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie