Premium

Dermatoloog Menno Gaastra waarschuwt zwemmers Elfstedentocht voor verwondingen en jeuk

Dermatoloog Menno Gaastra waarschuwt zwemmers Elfstedentocht voor verwondingen en jeuk
Zo zagen de voeten van Maarten van der Weijden er vorig jaar uit na zijn zwemtocht.
© Foto ANP/Remko de Waal

De gerimpelde voeten van Maarten van der Weijden waren hét beeld van de monsterlijke zwemtocht die hij vorig jaar ondernam. Van der Weijden kon dan ook niet meer op zijn voeten staan, maar hoe schadelijk is het als de huid zo langdurig aan het water wordt blootgesteld?

Dermatoloog Menno Gaastra van het Centrum Oosterwal in Alkmaar en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie kan zich de voeten van Van der Weijden nog goed voor de geest halen. ,,De huid wordt ontzettend week als je zo lang in het water ligt’’, verklaart hij. Nu duurt het volgens hem niet al te lang voordat de huid weer is bijgetrokken, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen risico’s zijn.

Schimmels

,,Een van de belangrijkste functies van de huid is het reguleren van de lichaamstemperatuur. Als de huid heel week wordt, verlies je veel vocht en wordt het lichaam gevoeliger voor de schimmels en bacteriën in het water’’, aldus Gaastra.

Dermatoloog Menno Gaastra waarschuwt zwemmers Elfstedentocht voor verwondingen en jeuk

De zwemmers lopen onder meer kans op besmetting met de ziekte van Weil. ,,Deze wordt veroorzaakt door een bacterie die via de urine van ratten wordt verspreid. Je wordt er geel van en krijgt gele ogen. Maar op zich is dit goed te behandelen’’, zegt Gaastra.

En vorig jaar was blauwalg de reden dat Maarten van der Weijden alleen moest zwemmen en niet kon worden begeleid door andere zwemmers. Maar Blauwalg doet zich meestal pas later in het seizoen voor als de watertemperatuur hoger is.

Zwemmersjeuk

Waar Van der Weijden en de meezwemmers - die elf keer twee kilometer zwemmen - rekening mee moeten houden, is zwemmersjeuk. Gaastra: ,,Deze wordt veroorzaakt door slakjes die zich normaal gesproken in de huid van watervogels nestelen om zich daar voort te planten. Als ze de onbeschermde huid van mensen tegenkomen - zoals de nek of het gezicht - geeft dat vooral jeuk. Het is wel te behandelen, maar het is fors jeukend.’’

Volgens Gaastra is het heel belangrijk dat de zwemmers een wetsuit dragen om niet teveel vocht te verliezen. Daarnaast raadt hij de deelnemers aan dunne handschoenen te dragen. ,,Als de huid zo week is, kan deze veel sneller beschadigen. Nu ligt Maarten straks vooral in het water, maar de andere zwemmers gaan steeds in en uit het water en dan kun je sneller verwondingen oplopen.’’

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.