Politici en BN'ers steunen SP'er in Turkije

Politici en BN'ers steunen SP'er in Turkije
Den Haag

Het in Turkije vastgehouden SP-raadslid Murat Memis krijgt steun van tal van politieke kopstukken, opiniemakers en andere bekende Nederlanders. Zij roepen het kabinet op de vrijlating van de Turkse Nederlander te eisen.

Memis werd tijdens een vakantie in Turkije opgepakt, zat kort in een politiecel en moest vervolgens zijn Nederlandse paspoort inleveren. Sindsdien kan hij het land niet meer verlaten. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt zich voor de Eindhovense SP'er in te spannen. Maar Blok zou verder weinig voor Memis kunnen doen omdat hij met zijn Turkse paspoort door de autoriteiten als Turk wordt behandeld.

De leiders van SP, VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer nemen daarmee geen genoegen. Ze hebben een SP-manifest ondertekend dat stelt dat Nederland "op het hoogste niveau" van Turkije moet eisen dat Memis zijn vrijheid terugkrijgt. En voor "andere Nederlandse politieke gevangenen" in Turkije moet hetzelfde gelden.

Steun

Behalve landelijke en lokale politici hebben ook journalisten, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars hun steun betuigd. Onder hen zijn bijvoorbeeld schrijfster Saskia Noort, actrice Miryanna van Reeden en regisseur Eddy Terstall.

Maandagochtend hebben demonstranten voor het Turkse consulaat in Amsterdam aangedrongen op de vrijlating van Memis. Volgende week komt Blok naar de Kamer voor een debat over wat de SP'er is overkomen.

Meer nieuws uit Binnenland

Keuze van de redactie