Wandelen van Amsterdam naar Haarlem op tiende editie van Nacht van de Vluchteling

© Foto Nacht van de Vluchteling, van vorige editie.
Haarlem

Ruim 5600 wandelaars, een recordaantal, zijn zaterdagavond gestart in de tiende Nacht van de Vluchteling. Om middernacht klonk het startschot voor deze nachtelijke wandeltocht waarmee aandacht wordt gevraagd voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld.

Een van de routes liep van Amsterdam naar de Oerkap in Haarlem. Zondagochtend werd gefinisht.

Volgens een woordvoerder van de organisatie waren er dit jaar weinig uitvallers omdat het in de nacht van zaterdag op zondag goed weer was om te lopen.

Deelnemers halen geld op voor noodhulp aan vluchtelingen. Naar schatting 68,5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking, meldt Stichting Vluchteling.

Met de route naar Haarlem werd zeker 191.858 euro opgehaald. Dat is de tussenstand van zondagochtend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan het wandelevenement werken ook bekende Nederlanders mee. Zo was minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ) van de partij in Rotterdam.

Johnny de Mol deed mee aan de tocht van 20 kilometer in Amsterdam, waar burgemeester Femke Halsema de deelnemers aan de 40 kilometer lange tocht wegschoot. In Utrecht gaf Art Rooijakkers (bekend van het televisieprogramma Wie is de Mol) het startschot.

Er waren nachtelijke wandelingen van 40 kilometer in Rotterdam (naar Den Haag), Amsterdam (naar Haarlem), Utrecht (naar Amersfoort) en Nijmegen (naar Arnhem). Rotterdam en Amsterdam hadden ook routes van 10 en 20 kilometer.

Vorig jaar haalden 5200 wandelaars 1,7 miljoen euro op. Met dat geld heeft Stichting Vluchteling 100.000 vluchtelingen in onder andere Colombia, Myanmar en Ethiopië geholpen.

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling toonde zich zondagochtend verheugd over het grote aantal deelnemers: ''Nederland heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien, fantastisch zoveel enthousiasme en solidariteit met vluchtelingen in de wereld', zei ze bij de finish in Den Haag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.