Premium

Werknemers sleepbedrijf Svitzer staken weer: scheepvaart in Noordzeekanaal ligt stil

Werknemers sleepbedrijf Svitzer staken weer: scheepvaart in Noordzeekanaal ligt stil
Het Noordzeekanaal.
© Archieffoto
IJmuiden

Voor de achtste keer leggen werknemers van het IJmuidense sleepbedrijf Svitzer het werk neer in het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam.

De actie is zaterdagmiddag 12.00 uur begonnen en gaat voor onbepaalde tijd door. Dit heeft tot gevolg dat het scheepvaartverkeer in het Noordzeekanaal grotendeels stilligt.

De personeelsleden vechten al maanden voor een betere cao, maar de directie van de onderneming - in handen van het Deense Maersk - is volgens hen nog niet bereid over de brug te komen.

Lees ook: Actie bij hoofdkantoor Svitzer in IJmuiden voor betere cao

Lees ook: ’Bedrijfsleven in haven lijdt duizenden dollars aan schade door acties bij Svitzer’

Kern van het meningsverschil is het feit dat de werknemers van de sleepdienst de afgelopen vijf jaar gemiddeld 8,5 uur per week meer zijn gaan werken zonder daarvoor betaald te worden.

Het ging destijds slecht met Svitzer en er was geen ruimte voor een hoger salaris. Inmiddels is het bedrijf uit de financiële problemen en de 63 werknemers willen dat het bedrijf alsnog de lonen aanpast aan het aantal uren dat ze hebben gewerkt.

Inmiddels is er opnieuw overleg geweest tussen de bonden en een vertegenwoordiging van de directie. Die laatste zou volgens bestuurder Jos Hilbering van vakbond Nautilus 1,3 procent extra hebben geboden.

De leden gingen daar niet op in. Volgens Hilbering liggen verdere acties in het verschiet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.