Jeu Bakels komt uit Antwerpen naar de verzamelaarsbeurs bij Telstar voor een programmaboekje: ’Misschien is het een afwijking’

united photos/ paul vreeker
© United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

Je bent voetbalverzamelaar of je bent het niet. Jeu Bakels uit Antwerpen is van het fanatieke soort. Stad en land reist hij af voor wedstrijdprogrammaboekjes van zijn club Anderlecht.

Zaterdag vindt hij op de Voetbalverzamelaarsbeurs in het stadion van Telstar er één waar hij al lang naar op zoek is: die van Anderlecht-Ajax uit 2011. ,,Ik ben een blij mens”, zegt de Belg. ,,Niet vanwege de uitslag, Ajax won met 3-0, maar vanwege dit boekje.”

Lacht: ,,Misschien is het wel een afwijking, ja. Maar wel een leuke.”

De beurs trok zaterdag maar liefst 38 standhouders, die veel spullen hadden waar een voetballiefhebber het water van in de mond krijgt.

Zo presenteert oud-sportverslaggever Theo Reitsma zijn nieuwe boek ’Dit is een goed stel hoor’, terwijl Dirk van den Ham uit Utrecht een bijzondere verzameling oude voetbalschoenen te koop heeft staan.

,,Ze zijn nog ongebruikt”, zegt Van den Ham. ,,Ze komen uit de oude voorraad van Sporthuis Henk Temming uit Utrecht.”

Spijkertjes

Hij toont een belangstellende een schoen van het merk Quick en wijst op de leren noppen aan de onderkant. ,,In die noppen zitten spijkertjes. Ik weet dat spelers van DOS, als ze tegen Elinkwijk moesten spelen, die noppen langs de straat schraapten. Zodat de spijkertjes er een stukje uitstaken. Dat noemden ze rivaliteit.”

Bij een andere kraam verkoopt standhouder Remco Neu allerlei wedstrijdaffiches. Bovenop een stapel ligt er één van FC Amsterdam tegen Telstar uit 1982. ,,Dat is een historische”, zegt Neu. ,,Het was de laatste thuiswedstrijd van FC Amsterdam en ook nog eens tegen Telstar. Ik verwacht ’m wel te verkopen hier. Hij kost tien euro.”

Standhouder Dirk Bruger uit Beverwijk verkoopt ’Van alles wat’, waaronder een foto van oud-voetballer Wim Jansen. In het tenue van Ajax. ,,Hij speelde toch altijd in Feyenoord?” informeert een bezoeker. ,,Jansen heeft één jaar voor Ajax gespeeld”, legt Bruger uit. ,,In dat jaar heeft hij nog een ijsbal in zijn oog gehad. Die had een Feyenoord-supporter in De Kuip naar hem gegooid.”

En zo is de beurs voor velen ’Een trip down memory lane’, zoals een bezoeker het verwoordt. Dat geldt ook voor Klaas Blokman uit IJmuiden. In zijn handen een oude Voetbal International uit september 1971, met op de cover een wedstrijdverslag van Telstar -PSV, die in 2-1 zege voor de Velsense club eindigde.

,,Ik heb die wedstrijd gezien als jongetje”, zegt de IJmuidenaar. ,,Heel IJmuiden had het erover. Voor 2,5 euro beleef ik ’m nu weer opnieuw.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.