Premium

Nieuw provinciebestuur Noord-Holland legt bom onder Duinpolderweg

Nieuw provinciebestuur Noord-Holland legt bom onder Duinpolderweg
Hillegom

Het nieuwe provinciebestuur van Noord-Holland heeft een bom laten ontploffen onder de Duinpolderweg.

Het nieuwe college van PvdA, GroenLinks, D66 en VVD trekt de komende jaren alleen geld uit voor de verbreding en doortrekking van de Nieuwe Bennebroekerweg langs Hoofddorp en voor de nieuwe snelbus Noordwijk-Schiphol.

Daarnaast wil de provincie een nieuwe discussie over het vorig jaar uiteindelijk gekozen tracé, waarbij de kans groot is dat Noord-Holland opnieuw zwaar gaat inzetten op de zogeheten zuidelijke variant dwars door Hillegom.

De zogeheten zuidelijke variant was de eerste keuze van Gedeputeerde Staten van beide provincies, maar uiteindelijk werd vooral onder druk van de Bollenstreekgemeenten gekozen voor het doortrekken van de Nieuwe Bennebroekerweg naar de Rijksstraatweg (N208) op de grens van Hillegom en Bennebroek.

Dat was tegen het zere been van Haarlemmermeer, dat de zuidelijke variant wilde. Ook Bloemendaal was fel gekant tegen deze variant: als de Duinpolderweg er al komt, moet hij in elk geval ver van Bloemendaal komen te liggen was daar de opvatting. In de zuidelijke variant is dat het geval.

Lees ook: Ondernemers aan Noord-Hollandse provinciepolitiek: pak A8-A9 en Duinpolderweg aan

Het nieuwe college van GS gaat nu met alle Noord-Hollandse partijen om tafel voor een ’nieuwe aanloop om te kijken of we wel de juiste variant hebben gekozen’’, aldus de nieuwe VVD-gedeputeerde Cees Loggen en vervolgens op basis van het Noord-Hollandse belang opnieuw om tafel met Zuid-Holland over het tracé. Dat de zuidelijke variant door Hillegom dan op tafel komt, is vrijwel zeker.

Van de twee andere onderdelen - een randweg om Zwaanshoek en de Poelweg tussen de Tweede Poellaan in Lisse en de aansluiting op de A44 bij Abbenes - werden bij de eerste al meteen vraagtekens gezet.

Daar gaan we nog een keer goed naar kijken, was het uiteindelijke besluit. Of de Poelweg er nog komt, is nu eveneens de vraag. Woordvoerder Dennis van der Voort van het Platform Poelweg zegt blij te zijn dat Haarlem eindelijk de nutteloosheid van deze verbinding inziet.

De Lissese wethouder Jolanda Langeveld laat weten dat was Lisse betreft de Poelweg er gewoon moet komen. Ze is net begonnen met gesprekken in de Rooversbroekpolder, waar de weg doorheen moet gaan lopen en daar gaat ze voorlopig ook mee door.

De nieuwe opstelling van Noord-Holland betekent in elk geval dat de weg - als hij er komt - in elk geval jaren later zal worden aangelegd, denkt ze. Voor begin juli staat een vergadering van de Stuurgroep Duinpolderweg van de betrokken gemeenten en provincies gepland. Daar verwacht Langeveld meer duidelijkheid te krijgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.