Bulderbos hield Polderbaan niet tegen. Maar na 25 jaar nog wel symbool tegen groei Schiphol [video]

Tijdsgeest / Schiphol

Het leek een gouden greep: zesduizend mensen die een stukje akkerland kopen en daar een boom op zetten om te voorkomen dat de Polderbaan werd aangelegd. Alleen kwam de baan net niet over dit perceel te lopen.

Dat was 25 jaar geleden. Van een boer werd door Milieudefensie een stuk grond aan de IJweg bij Vijfhuizen gekocht.

Die grond werd weer in duizenden stukjes opgedeeld, zodat het onteigenen van de grond juridisch nog lastiger zou worden. Maar liefst 7.800 boompjes werden er neergezet.

Helaas bleek het de verkeerde plek te zijn. Snel werd een tweede kleiner stukje gekocht dat wel op het tracé van de Polderbaan lag. Dat terrein met 120 bomen werd later wel onteigend. In 2004 werd nog een derde bosje aangelegd op de plek van de Tweede Kaagbaan.

Bulderbos hield Polderbaan niet tegen. Maar na 25 jaar nog wel symbool tegen groei Schiphol [video]
Duizenden mensen planten een boom.
© archieffoto ANP

Die laatste baan is (nog) niet aangelegd. Het eerste Bulderbos staat er 25 jaar later nog steeds. Wel iets uitgedund, maar het is een echt stukje natuur geworden pal tegenover de spottersplek bij de Polderbaan. Vrijwilligers onderhouden het bos.

De aanleg van het bos paste in die tijdsgeest, waarbij Milieudefensie meer harde acties voerde tegen Schiphol zoals het loslaten van ballonnen en actievoerders die op de vleugel van een toestel aan de gate wisten te klimmen.

Tegenwoordig wordt anders actie gevoerd vertelt Evert Hassink van Milieudefensie. „We werken meer samen met andere organisaties en bewonersgroepen. We willen een beweging op gang brengen zodat de politiek niet meer om ons heen kan. We leven immers in een democratie waar de politiek de besluiten neemt.”

De actiegroep heeft door alle klimaatdiscussies sowieso de wind mee. „Bijna iedereen voelt dat er iets moet gebeuren. Daarbij zijn er ook jongeren die wel naar radicalere actievormen willen grijpen.”

Programma

Het jubileum van het Bulderbos wordt zaterdag 15 juni tussen 11 en 15 uur gevierd. Bomenplanters van het eerste uur zoals Mary Louw (nu 89) en Wijnand Duyvendak vertellen hun verhaal.

Directeur Donald Pols van Milieudefensie geeft zijn visie, net als de nieuwe generatie actievoerders: Eva Ballieux van Milieufederatie Noord-Holland en Jeppe Blijker van de Jonge Klimaatbeweging (JKB). Jeppe vertelt over de zijn campagne ’Ik reis anders’, ofwel niet met het vliegtuig. Verder zijn er een speurtocht, een knutselhoek voor de kleintjes en muziek van Morrend Volk.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie