Premium

Geldboete geëist tegen Haarlemse scheepssloperij vanwege boten met afvalstoffen

Geldboete geëist tegen Haarlemse scheepssloperij vanwege boten met afvalstoffen
Haarlem

De officier van justitie heeft een geldboete van 10.000 euro geëist tegen een Haarlems ondernemer. De eigenaar van een auto- en scheepssloperij zou in 2016 zonder toestemming twee sloopschepen met afvalstoffen naar Nederland hebben gehaald.

Volgens de officier van justitie had hij de authoriteiten op het gebied van de wet- en regelgeving van afvaltransport in Europa op de hoogte moeten brengen van het overbrengen van de schepen vanuit Engeland en Duitsland naar Haarlem.

De ondernemer ontkent dat hij de milieuwetgeving heeft overtreden. Hij zou van het ene schip niet geweten hebben dat het uit Engeland afkomstig was, het andere schip uit Duitsland had hij niet gekocht voor de sloop, maar om er pontons van te bouwen.

Onderschept

Beide schepen werden in december 2016 door de politie onderschept. Het schip uit Duitsland werd in Amsterdam uit het IJ gevist, de sloopboot uit Engeland werd in IJmuiden in beslag genomen.

Beide boten, waarvan de internationale papieren volgens de milieuwetgeving niet op orde waren, waren onderweg naar de werf in Haarlem om daar gesloopt te worden.

Volgens de ondernemer was de boot uit Engeland aangekocht via een grote Nederlandse rederij bij wie hij vaker sloopboten kocht. Hij wist niet anders dan dat de boot vanuit Den Helder naar IJmuiden overgevaren zou worden. Toen hij hoorde dat de boot afkomstig was uit Aberdeen was hij zeer verbaasd.

Ook de boot die in het IJ onderschept was, mocht niet verder, omdat ook hier de papieren niet van op orde waren.

De ondernemer zei vrijdag voor de rechtbank Amsterdam dat hij deze boot niet wilde slopen, maar wilde ombouwen. Daarvoor golden, volgens de ondernemer, andere regels. Iets dat door de officier van justitie werd ontkend.

Dilemma

Volgens de advocaat was dit gelijk het dilemma waar zijn cliënt de laatste jaren mee kampt, de snel veranderende milieuwetgeving. Het is ook niet de eerste keer dat de ondernemer justitie op zijn dak heeft en boetes moet betalen.

Om er voor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt, heeft de ondernemer sinds twee jaar iemand aangenomen speciaal om de veranderende wetgeving in de gaten te houden.

De rechtbank juichte het initiatief toe en zei te hopen dat dit problemen in de toekomst voorkomt.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.