Premium

Provincie dreigt Harsco met nieuwe dwangsommen vanwege aanhoudende grafietregens in Wijk aan Zee

Provincie dreigt Harsco met nieuwe dwangsommen vanwege aanhoudende grafietregens in Wijk aan Zee
Het immens grote materieel van Harsco: een shovel van 6,5 meter hoog en wielen van meer dan 2,5 meter in doorsnee.
© foto dirk-jan prins
Wijk aan Zee

Gedeputeerde Adnan Tekin overweegt slakverwerkingsbedrijf Harsco een nieuwe dwangsom op te leggen voor het roekeloos rondrijden met groot materieel, zoals shovels en kiepwagens over het terrein waar slak van de staalproductie wordt verwerkt. Hierdoor worden vaak grote stofwolken opgeworpen, die vervolgens tot ongezonde stofregens leiden in Wijk aan Zee en IJmuiden.

Volgens de milieuvergunning van Harsco mag het materieel slechts met een slakkengangetje rondrijden en moeten de chauffeurs ervoor zorgen dat er geen stof wordt opgeworpen boven de ashoogte van hun voertuigen.

(Lees hier meer over de grafietregens)

Die ashoogte is voor de grootste shovels bijna anderhalve meter. Maar bij het verplaatsen van gloeiend slak en gestolde beren gaat het nog erg vaak mis. Stofwolken met gloeiende deeltjes stof en grafiet gaan voortdurend de lucht in.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied mag tot op heden alleen dwangsommen uitdelen voor stofwolken die optreden bij het kiepen van slakpannen. Als gedeputeerde Tekin zijn voornemen uitvoert, komen daar dus ook controles met bijbehorende dwangsommen bij voor het veroorzaken van stof door rijdend materieel van Harsco.

Na het jongste grafietalarm van Tata Steel, afgelopen zaterdag, zegde Tekin donderdagavond aan Provinciale Staten toe dat de komende zes tot acht weken zeer intensief door controleurs van de Omgevingsdienst zal worden gehandhaafd bij de slakverwerker.

De dinsdag na Pinksteren heeft Tekin meteen de nieuwe directeur van het bedrijf bij zich geroepen, om hem te vertellen dat het bedrijf zo’n beetje de laatste kans krijgt om zijn leven te beteren.

Hij wees de directeur op de inhoud van een vorige week verschenen RIVM-rapport, waaruit blijkt dat er teveel zware metalen zoals lood, mangaan en vanadium in de dorpen rondom het industrieterrein neerkomen. Dat kan kinderen in hun ontwikkeling schaden.

,,Ook Tata Steel en Harsco hebben nu door dat het ingewikkeld wordt om ze een vierde kans te geven, met dit rapport in de hand. Ik heb de Omgevingsdienst opdracht gegeven nu nog intensiever dan ze al deden op het nieuwe spoor toezicht te houden. Ik hoop dat de grafietexplosies hiermee ten einde zijn.”

Maar garanderen kon Tekin dat uiteraard niet. Sommige Statenleden maakten het de gedeputeerde aardig lastig tijdens het debat in het provinciehuis.

Zowel het CDA als de partij 50 Plus vonden het zeer vreemd dat de gedeputeerde zich vorige week niet in Wijk aan Zee heeft laten zien, toen Tata Steel zijn grote milieuplan presenteerde aan de bevolking. Nadat Tekin uitlegde dat hij bewust afwezig was omdat het RIVM ook niet kwam, kreeg hij hier nog meer kritiek op.

Het debat over de luchtvervuiling vanaf het terrein van Tata Steel wordt maandag voortgezet in het provinciehuis.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.