Premium

Alle ballen op Sander Oostrom, toen Telstar nét niet promoveerde

Alle ballen op Sander Oostrom, toen Telstar nét niet promoveerde
Sander Oostrom in de heruitgave van het Telstar-shirt 1993/1994: ’
© Foto Martin de Haan
Velsen-Zuid

’Jij speelt altijd’, zei trainer Simon Kistemaker na zijn komst bij Telstar tegen Sander Oostrom. Het vertrouwen betaalde zich uit. Een kwart eeuw geleden grepen de witte leeuwen met Oostrom als smaakmaker nét naast promotie.

Het is zomer 1993 als de geboren IJmuidenaar Simon Kistemaker het roer overneemt bij Telstar. Na een goed seizoen 1991-92 onder Niels Overweg is Telstar in het seizoen daarop helemaal weggezakt en geëindigd op de laatste plaats.

Oostrom werd in 1992 nog tweede in het klassement van speler van het jaar, maar kende het jaar erop ook een moeilijk seizoen. Kistemaker is meteen duidelijk tegen hem. Hij zei: ’ik ga je helpen, jij wordt de belangrijkste man. Alle ballen moeten naar jou. Jij bent de beste.’ Andere spelers werden daar soms gek van, maar het werkte wel.”

Oostrom heeft dan al de reputatie van een flierefluiter, tegen het luie aan.

,,Ik woonde in die tijd alleen in Amsterdam en ging vaak weg. Snookeren, achter een gokkast hangen op het Leidse, biertje drinken. Gezellig. Maar ja, als profvoetballer is dat niet ideaal. Ik sliep niet regelmatig. Dat kwam ook voort uit een soort onwetendheid: ik werd helemaal niet begeleid, had niet eens een zaakwaarnemer. Vaak werd het uitgelegd als luiheid, maar ik wil best hard werken. Ik heb alleen wel duidelijkheid nodig, een goede organisatie waarin mensen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Ik presteerde het best onder trainers die vertrouwen in mij hadden. Bij Kistemaker liep ik al snel voorop met de warming-up.”

Onder Kistemaker is de sfeer bovendien vanaf de eerste dag goed. Er wordt heel veel gelachen, maar als de spelers het veld oplopen gaat de knop om en wordt er keihard gestreden.

Beroemd is het verhaal van de wedstrijd tussen Telstar en Ajax op de open dag op Schoonenberg in 1993. Het Ajax van Van Gaal denkt lekker warm te kunnen draaien voor het nieuwe seizoen, maar het Telstar van ’De Kist’ gaat er met gestrekt been in. Bij rust staat het 2-2. Van Gaal stormt de kleedkamer in om duidelijk te maken ’dat dit niets met vriendschappelijk voetbal te maken heeft’. Daarop schreeuwt Kistemaker ’dat vriendschappelijk voetbal niet bestaat. ’En nu opgerot uit mijn kleedkamer.’

Oostrom was tijdens die wedstrijd geblesseerd:. ,,Kistemaker had Hans Kraay Jr. meegenomen van De Graafschap. Zij waren samen echt een komisch duo.”

Kraay heeft volgens Oostrom in die tijd een belangrijke rol in het team. ,,We hadden veel jongere spelers. Het is dan erg belangrijk om ervaren gasten te hebben. Die nemen het team bij de hand als het even niet gaat. Dat miste Ajax bijvoorbeeld in de Champions League tegen Spurs. Je moet dan een oudere speler hebben die tegen de jonkies zegt dat ze het dicht moeten gooien. Sowieso hadden we een mooi team. Jongens als Rini de Roon, Jan Nederburgh en Brian Tevreden. Brian, joh. Die was onverslaanbaar in de duels. Als ik zag dat hij richting een tegenstander ging, kon ik me al omdraaien.”

Telstar mag op basis van de vijfde plaats op de ranglijst deelnemen aan de nacompetitie. De eerste twee wedstrijden, uit bij RKC (4-2 en thuis tegen AZ (1-5), gaan verloren. ,,We dachten dat het al over was. Daarna wonnen we nog drie wedstrijden, we werden tweede in de poule met een puntje minder dan RKC.” Oostrom scoorde thuis tegen Den Haag de enige treffer.

Het was het eerste succes van Oostrom en Kistemaker samen. Later zullen ze nog een keer de nacompetitie halen (2000/2001) en algemeen amateurkampioen worden met Turkiyemspor (2003/2004 en 2005/2006). Oostrom: ,,Kistemaker en ik hebben samen overal succes gehad.. Hij is de beste trainer die ik heb gehad.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen