Premium

Haarlemse Popscene on Tour sluit succesvol seizoen af in Patronaat

Haarlemse Popscene on Tour sluit succesvol seizoen af in Patronaat
The Compounds in de Wereldmuziekschool
© PRfoto Roel Syperda
Haarlem

„De Haarlemse Popscene on Tour is echt een community op zichzelf geworden”, zegt Nick Hulsbergen, zanger van het rockkwartet The Compounds.

Michiel van Reenen, coördinator van het roulerende kroegpopfestival in de Spaarnestad glimt bij die woorden. Een ’community’ is wat hij altijd met zijn initiatief voor ogen heeft gehad.

Zaterdag wordt het vierde seizoen Haarlemse Popscene on Tour af gesloten met een festivalachtig programma in het Patronaat waar zes van de pakweg twintig bands die dit jaar meededen op het podium zullen verschijnen. De selectie is gemaakt door de kroegbazen van de elf etablissementen die deze editie maandelijks een podium boden aan relatief beginnende Haarlemse popgroepen. Dat zijn naast het al genoemde The Compounds tevens de rockrappers Absolut, de reggaegroep Hedgehog’s Garden, classic rockers Van Rooster en Kendolff en prog-rockrappers X-Ray Delta.

Popscene on Tour begon in 2015 vanuit het idee beginnende Haarlemse pop- en rockbands een voedingsbodem te bieden om zich te ontwikkelen.

Het principe is simpel: Zo’n tiental Haarlemse cafés geven tussen oktober en mei ieder één keer per maand twee aankomende regionale popbands een podium. Daarmee zijn bijna honderdtachtig speelmogelijkheden gerealiseerd die de popgroepen géén geld, maar wel veel ervaring opleveren. Iedere deelnemende band speelt zes tot elf keer, telkens op een andere plek.

„Het heeft ons een heleboel podiumervaring opgeleverd om ons te ontwikkelen als muzikanten”, zegt Compounds-zanger Hulsbergen.

„En daarnaast zijn wij als band door al die concerten veel meer met elkaar omgegaan dan daarvoor”, valt Bas Gaastra, zanger van X-Ray Delta hem bij. „Terwijl we ook veel vrienden bij andere bands hebben gemaakt.’’ Junin Boerma, gitarist van Hedgehog’s Garden, knikt instemmend. „Onze band bestond pas twee maanden toen we ons inschreven. Door de Popscene on Tour hebben wij een ontzettend snelle groei kunnen doormaken.”

Er doen zowel bands van oudere muzikanten – die in hun vrije tijd spelen – mee, als bands van jonge muzikanten die nog op school zitten en soms dromen van een professionele carrière. Zoals vorig seizoen Nemsis, dat ook meedeed aan de Rob Acda Award, die won, en nu met steun van een serieus boekingsbureau aan een profloopbaan bouwt. „Die ambitie hebben wij niet”, zegt Boerma. Hulsbergen en Gaastra, die beiden een stuk jonger zijn, houden die mogelijkheid echter wel degelijk open.

Van Reenen ziet een opgaande lijn wat de Haarlemse Popscene on Tour betreft. „Er is een groeiende belangstelling bij de bands, een groeiend enthousiasme bij de kroegen. En dat laatste heeft weer alles te maken met een groeiende belangstelling bij het publiek. Ik heb al van mensen bij muziekscholen gehoord dat mede door initiatieven als de Haarlemse Popscene on Tour ouders tegen hun kinderen zeggen: Ga maar popmuziek studeren want daar is draagvlak voor!”

„Ik nodigde een vriend uit om naar een concert van ons te komen kijken. Hij nam twee mensen mee. En bij ons volgende optreden kwamen ze weer”, zegt Gaastra enthousiast. Iets wat de anderen herkennen. En de muzikanten gaan als ze zelf niet hoeven te spelen ook naar elkaar kijken. Boerma: „Toen wij in café Lokaal speelden zagen we muzikanten van vier andere bands.”

Komend najaar begint het vijfde seizoen Haarlemse Popscene on Tour. Drie van de elf deelnemende cafés haken om verschillende redenen noodgedwongen af. Maar andere zaken staan alweer te popelen om mee te doen, zegt Van Reenen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.