Premium

Haarlemse fotografe Saskia de Wal wint Foodphoto Festival in Denemarken [video]

Haarlemse fotografe Saskia de Wal wint Foodphoto Festival in Denemarken [video]
De winnende foto van Saskia de Wal.
© Saskia de Wal
Haarlem

Ze kan het eigenlijk nog steeds niet geloven, maar de Haarlemse fotografe Saskia de Wal is toch echt winnaar van het internationale Foodphoto Festival in Denemarken.

Uit maar liefst 106 genomineerde internationale fotografen werd haar foto vorige week door de vierkoppige jury uitgeroepen tot winnaar van deze editie.

,,Het is het enige aan foodfotografie gewijde festival, wat binnen de fotografie toch een aparte tak van sport is, samen met naaktfotografie. Het niveau is ontzettend hoog, de beste foodfotografen van de wereld komen daar samen om hun werk te laten zien en lezingen en workshops te volgen.’’

(Lees hier over een expositie van Saskia de Wal)

Het festival wordt iedere twee jaar gehouden. Er is een strenge selectie van fotografen die hun werk ingelijst mogen exposeren tijdens het festival. De overige inzendingen worden op een beeldscherm getoond.

,Dat ik als een van de zeventien fotografen voor de expositie werd geselecteerd, was voor mij al een enorme prijs’’, vertelt Saskia. ,,Dat ik ook nog win is een soort driedubbele prijs’’, lacht ze.

De jury roemt haar inzending. ’De foto belichaamt de geest van het festival en de reden waarom we doen wat we doen. Het ademt passie, is vernieuwend, scherp en emotioneel in het laten zien van genot’, zo valt te lezen in het juryrapport.

Celebrating Pleasure/No Rules

De winnende foto is er een uit de serie Celbrating Pleasure/No Rules.

,,De foto is gebruikt als campagnefoto van het festival en werd ook nog eens een keer als grootste van de hele expositie afgedrukt. Toen had ik al zoiets van ’Dit is al een prijs op zich’. Ik wist niet eens dat er een eerste prijs zou worden uitgereikt voor de winnaar van de geprinte expositie... Voor mij was dat echt een ongelooflijke extra verrassing! Blijkbaar was er vóór ik zelfs maar aanwezig was op het festival al besloten dat ik de overall-winnaar was’’, vertelt ze vol enthousiasme. ,,Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven.’’

Haarlemse fotografe Saskia de Wal wint Foodphoto Festival in Denemarken [video]
Een gelukkige Saskia de Wal met haar prijs.
© Foodphoto Festival

Of de winst haar extra werk gaat opleveren is een kwestie van afwachten. ,,Voor mij persoonlijk is het een erkenning dat ik pleasure an sich heel goed kan fotograferen. Ik word door het Foodphoto Festival natuurlijk genoemd als finalist en winnaar en daarmee krijg ik internationaal veel exposure. Ik denk dat als er ergens een bedrijf is dat een goede fotoserie nodig heeft, iets wat symboliseert wat eten betekent, dat ze mij dan gaan bellen. Daar ben ik echt wel van overtuigd’’, lacht ze.

De winnende foto is te zien in Restaurant Olivijn, dat ze samen met haar man Menno Post bestiert aan de Kleine Houtstraat 70 in Haarlem.

View this post on Instagram

AND THE WINNER IS: ⠀⠀ SASKIA DE WAL FOODPHOTO award 2019 ⠀⠀ Saskia de Wal is a fine art photographer fascinated by pleasure, food and the feminine. She believes in the real and raw beauty of life. ⠀⠀ In this exhibition she presents her most recent personal creations. As she lets the imagery speak for themselves; celebrating pleasure. ⠀⠀ “Everything is interconnected. Life is greedy. Greedily taking in nature. Greedily absorbing beauty and sensuality. Life has to be lived to the fullest. And that goes with boundless and expressive images with a loose touch.” ⠀⠀ #foodphotofestival #foodphoto #foodphotography #foodphotographer #photosoffood #foodphotoawards #foodphotoaward #foodphotoawards19 #foodphotofestivalvejle #sony #canon #phantom #captureone #vejle

A post shared by FOODPHOTO FESTIVAL (@foodphotofestival) on

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.