Commentaar: De kliklijn is verdwenen, de Polen zullen worden gemist

Commentaar: De kliklijn is verdwenen, de Polen zullen worden gemist
Arbeidsmigranten in een ’Polenhotel’, meestal niet bepaald een luxe verblijfplaats.
© Archieffoto ANP

Het nieuws wordt alarmerend gebracht, en zo is het ook bedoeld: steeds meer Polen keren terug naar huis. De vertrekkende groep arbeiders die een decennium geleden nog met argwaan werd bekeken, laat een potentieel gapend gat achter in de Nederlandse economie.

Wat een contrast met 2012 toen de PVV het veelbesproken Polen-meldpunt - officieel Meldpunt Midden en Oost-Europeanen - lanceerde. De Poolse arbeidsmigrant, ongewild symbool voor een brede groep, stond er slecht op. Het imago: ze zorgden voor overlast, pikten banen in en overspoelden de arbeidsmarkt. De boodschap van meldpunt en PVV was duidelijk: zonder Poolse werknemers zou Nederland beter af zijn.

Hoe anders liep het, ondanks duizenden (anonieme) klachten bij de digitale kliklijn. De Poolse arbeiders vonden namelijk prima hun plek in de samenleving en schroefden met hard werken hun status en imago op. Het CBS toonde ondertussen keer op keer aan wat in bepaalde sectoren, zoals in de tuinbouw, allang bekend was: zonder handjes-van-buiten zou de economie eerder verschrompelen dan opbloeien.

En van plan te blijven waren ze sowieso al niet. Wie het boek ’Honderd jaar heimwee’ over een eeuw Polen in Nederland las, een geschreven tegenoffensief op het PVV-meldpunt, wist het al langer: nog liever dan in Nederland werkten Polen toch echt ’thuis’. En dat moment is aangebroken, nu de Oost-Europese economieën aantrekken.

Dat Nederland nu al een tekort van zo’n 50.000 arbeiders heeft, zo schat het CBS, kun je de vertrekkers onmogelijk kwalijk nemen. Daarvoor schrijnde het schofferende meldpunt ongetwijfeld te erg.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie