Column Hanneke in de Keuken: Altijd snoepen van het vel van de pudding [video]

In mijn serie verhalen over eten dat mensen vaak kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar dat je makkelijk ook zelf kunt maken, wil ik het nu eens hebben over pudding. Griesmeelpudding in dit geval.

Mijn herinneringen aan zelfgemaakte griesmeelpudding gaan ver terug. Ik weet nog dat mijn moeder op mijn verzoek vaak een flinke schaal maakte. En dan vond ik de pudding op zich niet eens zo interessant, al was die erg lekker.

Het ging mij om het harde vel dat erop kwam. Van een velletje op warme melk griezel ik, maar dat harde vel dat op die pudding kwam als die begon af te koelen vond ik verrukkelijk. Die was er dan ook vaak van af gesnoept voordat de schaal op tafel kwam. Het fijne was dat mijn zussen geen enkele belangstelling toonden voor dat vel en het dus ook niet erg vonden dat de pudding al een beetje ’aangevreten’ was als zij ervan mochten eten.

In het koelvak staat kant-en-klare griesmeelpudding, van Mona geloof ik, maar die heb ik in mijn test (en video op onze sites) niet meegenomen, omdat die qua smaak weinig te maken heeft met de griesmeelpudding zoals ik hem ken.

Wel was ik benieuwd of zo’n klein pakje poederpudding (van dr. Oetker) nou een beetje lijkt op de geheel zelfgemaakte. Het grappige vond ik dat er qua bereiding amper verschil zit tussen de poederpudding uit een zakje en de pudding die je echt zelf maakt met een pak griesmeel. Aan de zelfgemaakte moet je nog de suiker toevoegen en in het puddingpoeder is die al aanwezig. O ja, en er zit in dat poeder nog iets meer dan 1 procent gehakte amandelen en wat aroma. Dat laatste zorgt eigenlijk voor het grootste verschil qua smaak en is bepaald geen verbetering.

Feit blijft dat je aan beide nog melk moet toevoegen en dan drie minuten moet roeren. Waarom zou je dan dus een pakje puddingpoeder kopen als je voor een paar centen meer een heel pak griesmeel hebt, waarmee je heel wat puddingschalen kunt vullen? En geloof me, die echt zelfgemaakte is nog lekkerder ook. Als je nou echt zo graag gehakte amandelen in je pudding wil, dan is het maar een kleine moeite die toe te voegen. Al zou ik dat niet doen, want het voegt niet echt iets toe.

Kookboekenschrijfster Karin Luiten zei ooit terecht smalend dat je aan een zakje voor boerenomelet alles nog zelf moet toevoegen, behalve de kruiden. Nou, dat geldt voor deze pudding dus ook. Gewoon lekker zelf maken dus.

(De blauwe pan is van Le creuset en is verkrijgbaar via www.lecreuset.nl , verkooppunten voor de puddingvorm is verkrijgbaar via www.livwise.nl)

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.