Premium

’Ben ik echt geslaagd, meneer? Vet chill!’

’Ben ik echt geslaagd, meneer? Vet chill!’
Docenten Noor van Dort en Bas Jongsma bellen de examenuitslag naar hun leerlingen.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Driehuis

De datum stond al enkele weken in de agenda van elke eindexamenkandidaat: 12 juni. Dan worden de eindexamencijfers bekend en dus ook of ze wel of niet geslaagd zouden zijn.

Ook voor docenten Noor van Dort en Bas Jongsma van het Ichthus Lyceum in Driehuis was het woensdag een spannende dag: zij hadden de taak om de havo-kandidaten van hun school te bellen met de uitslag.

Het bellen is gepland om drie uur ’s middags, maar dan hebben Van Dort en Jongsma er al een dag van voorbereiding op zitten.

„Om negen uur vanmorgen kwamen de uitslagen van de kinderen uit het computersysteem”, zegt Jongsma.

„Dan moeten de eindexamencijfers van alle vakken gekoppeld worden aan de schoolexamens, en dat moet natuurlijk heel zorgvuldig gebeuren. Voor de kinderen die een herkansing krijgen, schrijven we de opties die ze hebben op papier. Alles om te voorkomen dat we tijdens het bellen wat vergeten of niet goed doorgeven.”

Spanning

Klokslag drie beginnen de docenten met bellen. Allereerst worden de leerlingen gebeld die in één keer gezakt zijn. Als Van Dort een gezakte leerling aan de telefoon krijgt, meldt ze gelijk dat ze geen goed nieuws heeft.

Bij de kinderen klinkt berusting: beiden geven aan dat ze het wel verwacht hadden. Op de vraag of ze om vier uur hun cijferlijst willen komen ophalen, is in beide gevallen het antwoord negatief. „Dat snap ik ook wel”, zegt Jongsma, zich verplaatsend in de teleurstelling van zijn leerlingen.

(Geslaagd? Stuur je foto naar IJmuider Courant)

Dan komen de kandidaten aan de beurt die een herkansing krijgen. Wat opvalt is dat de telefoon vaak al na één keer overgaan wordt opgenomen. Vervolgens wordt meegedeeld dat ze ’nog niet helemaal geslaagd zijn, maar dat het er wel in zit’. Voor elke leerling wordt een perspectief geboden: een advies in welk vak een herexamen het beste gedaan kan worden.

Het leukste werk is het bellen van de geslaagden.

„Zit je goed?”, vraagt Jongsma aan een jongen. „Ik heb goed nieuws voor je man, je bent geslaagd.” Van Dort: „Ik ben heel trots op je.”

Een woeste vreugdebrul klinkt aan de andere kant. „Ben ik echt geslaagd? Vet chill!”

Een meisje kan alleen maar huilend ’dank u wel’ uitbrengen als ze hoort dat ze het gered heeft.

Het is een contrast met de kinderen die gezakt zijn, en om vier uur hun cijferlijst op komen halen.

Een jongen - ’zet mijn naam maar niet in de krant’ - kijkt wat beteuterd. „Maar ik ga ervoor. Ik moet een halve punt hoger halen voor wiskunde. Dat gaat me lukken, zeker weten.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.