Premium

HLC krijgt in Haarlems Pim Mulier Sportpark een eigen turnhal

HLC krijgt in Haarlems Pim Mulier Sportpark een eigen turnhal
Ron Apeldoorn op de locatie waar de nieuwe turnhal moet komen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Sportclub HLC krijgt een eigen turnhal. De accommodatie komt in het Pim Mulier Sportpark, tegen de honk- en softbalhal van de provincie Noord-Holland aan. De Hercules Leonidas Combinatie krijgt de beschikking over een hal van zo’n 1900 vierkante meter. Het complex inclusief inrichting gaat circa vier miljoen euro kosten.

HLC kampt al lang met ruimtegebrek. Noodgedwongen worden op achttien verschillende locaties oefenruimtes gehuurd voor de 1600 leden van de vereniging.

Op bijna alle plekken moet de club zorgen voor specifieke turntoestellen als balk, brug en pegasus. Door de komst van een eigen hal zou HLC niet meer zo extreem verspreid zijn als momenteel.

De vereniging huurt ook de turnhal van het Kennemer Sportcenter, maar moet de uren delen met hoofdgebruiker CIOS en topturnvereniging Bato. Omdat bij HLC ook op recreatief niveau wordt gesport, krijgt de club in het Sportcenter veel minder uren dan gewenst.

Steggelen

Na vijftien jaar steggelen heeft HLC-voorzitter Ron Apeldoorn eindelijk groen licht van de gemeente. De club mag de betreffende grond in het Pim Mulier Sportpark kopen, terwijl de gemeente betaalt voor overname van de HLC-accommodatie aan de Belgiëlaan in Schalkwijk.

Apeldoorn hoopt dat de gemeente de club financieel helpt bij het realiseren van de hal. Zo zou ongeveer een derde van de totale kosten van de lokale overheid moeten komen. ,,Het voordeel voor de gemeente is dat wij eigenaar worden, dus dat zij van alle onderhoudskosten af zijn. Ook hoeft geen subsidie te worden verleend om de huur van accommodaties te kunnen betalen.’’

De turnhal staat al in de gemeentelijke investeringsagenda. Apeldoorn verwacht volledige medewerking van de gemeenteraad bij het deels financieren. ,,We hebben voor de laatste raadsverkiezingen alle fracties bezocht en we ontmoeten overal hartstikke veel begrip. Dus ik ga ervan uit dat de daad bij het woord wordt gevoegd.’’

Apeldoorn denkt dat de bouw in 2021 kan starten en dat uiterlijk in 2023 de oplevering volgt. HLC heeft een businessplan voor de hal opgesteld, dat binnenkort wordt voorgelegd aan de Stichting Waarborgfonds Sport. Als die het plan goedkeurt, is het voor de vereniging eenvoudiger om medewerking van een bank te krijgen.

De vereniging voert een contributieverhoging door om aan extra inkomsten te komen. Ook komen er crowdfundingsacties. HLC hoopt kosten te besparen door op zoek te gaan naar onbezoldigde deskundigen.

Op dit moment moeten naast de architect een belastingdeskundige, een bouwkundig adviseur en een bouwcoördinator worden ingehuurd.

Tweeduizend leden

De locatie in het Pim Mulier Sportpark is ideaal volgens Apeldoorn, omdat zeventig procent van de leden uit Haarlem-Noord of directe nabijheid komt. De voorzitter verwacht dat de nieuwe hal een aanzuigende werking heeft en dat het ledenaantal naar de tweeduizend kan groeien.

Om de exploitatie rond te krijgen, wil HLC de ruimte verhuren aan derden. Zo zijn veelbelovende gesprekken gaande met het naastgelegen Mendelcollege en met het CIOS. De directie van de sportopleiding wil wel kunnen beschikken over twee klaslokalen ter plekke. HLC gaat daar bij de bouw rekening mee houden.

Ook gaat de club de hal voor een gedeelte inrichten voor freerunning, een combinatie van turnen en het bedwingen van hindernissen. Apeldoorn verwacht dat ook omliggende turnverenigingen interesse hebben in het huren van de nieuwe accommodatie.

Wedstrijden

Het is de bedoeling dat de hal ook geschikt wordt voor wedstrijden, waar maximaal honderdtwintig toeschouwers getuige van kunnen zijn. Het bestemmingsplan hoeft voor de komst van het complex nauwelijks te worden aangepast.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen