Premium

Jaarcijfers HVC: Velsenaar moet afval nog beter scheiden en HVC moest vaker langskomen om ratten te bestrijden

Jaarcijfers HVC: Velsenaar moet afval nog beter scheiden en HVC moest vaker langskomen om ratten te bestrijden
HVC moest in 2018 604 keer langs komen in verband met plaagdieren.
© archieffoto
Velsen

Velsenaren moeten er nog een flinke schep bovenop doen als het gaat om het scheiden van afval, anders wordt het doel van 100 kilo restafval per inwoner in 2020 niet gered. De teller stond in 2018 namelijk op 259 kilo per persoon.

Velsenaren zijn beter gaan scheiden sinds de invoering van een losse container aan huis voor plastic bij 20.000 huishoudens. In de jaarcijfers van HVC is te zien dat het aandeel restafval de laatste jaren afneemt, maar dit is nog niet voldoende. De hoeveelheid restafval per inwoner moet nog halveren om in de buurt te komen van het streefdoel van 100 kilo per Velsenaar per jaar in 2020. In 2030 moet dit zelfs dertig kilo per inwoner zijn.

Uiteindelijk raakt zo’n 56 procent van het Velsense afval bij een recylcer aangeboden en geaccepteerd. Velsenaren zijn voornamelijk goed in het aanbieden van groenafval (74 kilo per inwoner), papier (44 kilo), plastic (30 kilo) en glas (19 kilo).

Uit de jaarcijfers van HVC valt ook op te maken dat de afvalverwerker vorig jaar bijna 8500 keer opdracht kreeg om grof vuil af te halen. In de meeste gevallen (7143 keer) ging het dan om grof huishoudelijk afval zoals meubels en in 1279 gevallen ging het om elektronische apparatuur.

Ratten

HVC is in Velsen ook verantwoordelijk voor de ongediertebestrijding. In 2018 rukten de medewerkers vaker uit voor het bestrijden van plaagdieren. In 2017 kwamen de bestrijders 569 keer in actie in verband met ratten (zowel een eerste keer als herhaalbezoeken), in 2018 steeg dit naar 604 keer.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.