Premium

Promotie voor hotelvestiging buiten Amsterdam. In regiogemeenten is nog plek.

Promotie voor hotelvestiging buiten Amsterdam. In regiogemeenten is nog plek.
In Zaandam werd enkele jaren geleden al dit spraakmakende hotel geopend.
© foto Dirk Jongejans
Amsterdam

Wie een nieuw hotel wil beginnen, kan beter Amsterdam van het vestigingslijstje schrappen. Maar buiten de hoofdstad is nog wel plek voor nieuwe hotels.

Die boodschap gaf de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vorige week af op de vastgoedbeurs Provada. Voor het eerst is een 72 pagina’s tellende brochure gemaakt met daarin uitleg over het hotelbeleid en per regiogemeente de mogelijkheden om een hotel te vestigen. De Engelstalige brochure wordt gebruikt op andere (vastgoed)beurzen en wanneer zich kandidaten melden bij de MRA of de gemeente Amsterdam.

Hotelstop

In Amsterdam geldt sinds 2017 een hotelstop. In de binnenstad, waar de overlast van toeristen het grootste is, mogen helemaal geen nieuwe hotels komen. In enkele wijken was het onder voorwaarden nog wel toegestaan, maar het college besloot recent ook daar het mes in te zetten. Overigens betekent dat niet dat er geen enkel hotel meer is geopend sinds 1 januari 2017. Er waren immers al bijna honderd plannen goedgekeurd. Momenteel staan er nog 42 op de rol.

Ook met andere maatregelen probeert Amsterdam de toestroom van toeristen te beperken en meer naar de regio te dirigeren. Behalve naar de Keukenhof, de Zaanse Schans en Volendam, kunnen de toeristen ook naar Zandvoort, het Muiderslot en Hollandse steden als Leiden, Haarlem en Alkmaar gaan. Het streven is dat iedere drie jaar een nieuwe attractie in de regio wordt geopend die internationale toeristen weet te trekken. Begin 2020 opent FloriWorld in Aalsmeer, Tony Chocolony wil een fabriek en bezoekerscentrum in Zaandam bouwen en in Park 21 in Haarlemmermeer komt Holland Park.

Overlast

Nog beter is het wanneer die toeristen ook in die gemeenten een hotelbed zoeken. Wat de hotels betreft, van de 754 in de Metropoolregio zitten er maar liefst 501 in Amsterdam zelf. In de brochure staan de kansen die er nog zijn in de regiogemeenten. Niet dat daar de poort wijd open staan: de exploitant moet met een plan komen dat een toegevoegde waarde heeft voor dat gebied. De meeste gemeenten zitten niet te wachten op overlast van dronken jongeren en hebben liever kapitaalkrachtige toeristen. Liever ook geen hotels pal naast stations, omdat daar dan net als op Sloterdijk vooral toeristen neerstrijken die gericht zijn op Amsterdam.

Geïnteresseerde hotelexploitanten worden sowieso doorverwezen naar de gemeente zelf om hun bedrijfsplan te bespreken. Daar krijgen ze dan te horen wat die gemeente wil en wat mogelijk is. Enkele voorbeelden uit de brochure. In Hilversum is plek voor een hotel op het Mediapark en het Arenapark en in Blaricum bij het Ter Gooi Ziekenhuis. Haarlemmermeer, dat al tientallen hotels heeft vanwege de nabijheid van Schiphol, heeft nog vijf plekken aangemerkt voor hotelvestiging zoals Park 21, Rijsenhout en het centrum van Hoofddorp. Haarlem heeft Oostpoort, Schalkstad, Haarlemmerstroom en de Egelantier naar voren geschoven, Heemstede wil er ook wel een en Zandvoort schermt met het Badhuisplein, Dolfirama, de Boulevard en het circuit.

Volop kansen ook in Edam-Volendam, Purmerend en Zaanstad (zoals Achtersluispolder, Hembrug en Peperstraat). Uitgeest ziet wel iets in hotels bij het Uitgeestermeer, park De Hoop en het station. Ook bij het station in Beverwijk is ruimte voor een hotel, net als bij de kop van de haven. IJmuiden ziet nog kansen bij de jachthaven bij het strand. De komende jaren zal moeten blijken of het lukt om op deze manier toeristen te spreiden over de regio, zonder daar de leefbaarheid aan te tasten.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.