Premium

Haarlemmer verovert rol in wereldwijde hitserie Vikings [video]

Haarlemmer verovert rol in wereldwijde hitserie Vikings [video]
Mishaël Lopes Cardozo met Pamela Anderson voor zijn promoposter.
Haarlem

Hij was eerder jazzmuzikant, beeldend kunstenaar, ondernemer en historisch krijgskunstenaar. Zo’n vijf jaar geleden stortte hij zich op een acteercarrière. Met vrienden van zijn zwaardvechtschool ging Mishaël Lopes Cardozo (46) een weddenschap aan: binnen twee jaar zou hij in ’Game of thrones’, ’Star wars’ of ’Vikings’ te zien zijn. Twee van de drie kan hij afstrepen.

Na een bescheiden rol in ’Game of thrones’ is hij straks te zien als koning Hakon in de internationale hitserie ’Vikings’. „Wel geinig, ik ben de eerste Nederlander in die serie. En de laatste, want na dit zesde seizoen stopt het”, vertelt hij trots.

Drie keer eerder deed de Haarlemmer auditie voor een - overigens veel kleinere - rol in de dramareeks, gebaseerd op de saga’s over de Noorse Viking Ragnar Lothbrok. De serie werd gemaakt voor History Channel en is inmiddels wereldwijd te zien via Netflix, of zoals in Nederland via Fox. Het slotseizoen wordt naar verwachting eind dit jaar uitgezonden.

Haarlemmer verovert rol in wereldwijde hitserie Vikings [video]

Workshops

„Normaal mag je één keer auditie doen en dan is het klaar. Maar de casting director vond mij een bijzondere ’camera presence’ hebben en liet me uiteindelijk drie keer auditie doen. Toen was de koek op. Mijn acteerkwaliteiten waren nog onvoldoende ontwikkeld. Ik heb een jaar workshops en cursussen gevolgd. Mijn manager regelde dat ik met Michael Madsen en Pamela Anderson kon aanschuiven bij Comic Con (het evenement voor fans van strips, fantasy en games, red).”

,,Omdat ik weer in de picture stond, leidde dit tot een allerlaatste kans voor ’Vikings’. Die auditie heb ik alles gegeven en werd ik koning Hakon, een van de meest legendarische koningen in de Noorse geschiedenis. Je hebt geen idee hoeveel mensen zo’n auditie doen. Dat kunnen er tweeduizend, maar ook twintigduizend zijn, dus ik was zo blij als een kind.”

Op de set, nabij Dublin, deelde hij aan onder anderen Alex Høgh Andersen (Ivar the Boneless) en Alexander Ludwig (Björn Ironside) stroopwafels uit, waar de acteurs volgens Lopes Cardozo ’verslaafd’ aan raakten.

Zijn vechtkunsten hoefde hij niet te tonen „Het waren vooral scènes met veel dialogen. Aan de ene kant jammer, maar nu kan niemand beweren dat ik alleen aangenomen ben voor mijn zwaardvechtskills”, zegt de acteur met een lach. Hij mag nog niet te veel uitweiden over zijn personage. „Kijk maar online wat voor figuur Hakon was.”

Filmfestival

De Haarlemmer is net terug van zijn eerste filmfestival in Cannes, waar hij zich naar eigen zeggen met ’ouderwetse Nederlandse turbo-bluf’ flink in de kijker speelde.

„Ik was te laat met het aanvragen van kaarten voor de rode loper en kon die op locatie ook niet meer regelen. Even zat ik te balen op mijn hotelkamer, maar toen heb ik mijn Schotse kilt aangetrokken, veel bling-bling omgehangen, en ben met mijn manager Varol Porsemay en een vriend David, die wel een kaartje hadden, dwars door alle security heen gelopen. Ik deed of David mijn bodyguard was en dat werkte als een malle. Tijdens een show met internationale topmodellen, waar ik officieel niet eens naar binnen mocht, werd ik op het podium gevraagd en heb ik het publiek geëntertaind. Ik heb op het jacht van Forbes Magazine gefeest en interviews aan allerlei magazines gegeven. Fake it till you make it.

Nooit opgeven, luidt zijn credo. „Toen ik op mijn sportschool vertelde over mijn acteerplannen, werd ik uitgelachen. ’Je hebt geen ervaring, bent te oud en je hebt geen agent’, zeiden ze. Dat klopte. Maar toen ik mijn jongensdroom om een van de beste zwaardvechters ter wereld te worden wilde verwezenlijken, dacht ook niemand dat het ging lukken. Nu hoop ik de eerste Nederlandse actieheld te worden in Amerika.”

Ondertussen werkt hij aan een eigen actiefilm, vertelt hij op scholen over de middeleeuwen, geeft hij zwaardvechtworkshops en is hij in te huren voor life- en bedrijfscoaching. „Wat ik vooral laat zien is hoe je je dromen kunt najagen. Je hebt maar één leven.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.