Premium

Ax in de Haarlemse Kruisstraat: piepkleine koffiebar met grote ambities

Ax in de Haarlemse Kruisstraat: piepkleine koffiebar met grote ambities
Axel van Kesteren opent koffiebar in kleinste zaak
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Hij is neergestreken in het allerkleinste zaakje van de Kruisstraat en misschien wel van de hele binnenstad van Haarlem.

Iets groters zou Axel van Kesteren niet eens willen. ,,Dit is precies wat ik zocht. Het was mijn droom om een koffiebar te hebben in een ruimte die ik in mijn eentje kan managen. Waar ik niet met personeel hoef te werken en alles in eigen hand heb. Heerlijk.’’ Ax Specialty Coffee gaat donderdag 13 juni of vrijdag 14 juni open.

De 25-jarige Haarlemmer zit pal naast De Slagersdochter, de winkel van Guusje Broekhof. Ze delen de entree en denken elkaar goed aan te vullen. Van Kesteren serveert koffie met croissants, of zoetigheden van bakkerij Mama in Zwanenburg.

Terwijl klanten bij zijn buurvrouw terecht kunnen voor belegde broodjes en andere delicatessen. Van Kesteren schenkt zowel koffie om binnen op te drinken als koffie ’to go’. Het zaakje telt een paar zitplekken en tegen de buitengevel staan banken.

Voorbijgangers

Naar een ruimte voor een eigen, kleine koffiebar zocht de Haarlemmer al een tijdje. Hij had zijn oog al eens laten vallen op het zaakje waar tot mei 2017 slagerij Groot belegde broodjes verkocht. Daarna zaten er diverse huurders in.

Een betere plek dan waar hij nu terecht is gekomen, is er zijn ogen niet. Het oude pand met zijn authentieke details is helemaal zijn smaak en het barst in de straat ook nog eens van de voorbijgangers. Al beseft Van Kesteren wel dat de concurrentie moordend is in een straat die vergeven is van de horeca.

Ax Specialty Coffee opent al om 7.00 uur en dat is niet voor niks. ,,Tussen 7.00 uur en 8.30 uur ’s ochtends komen hier 1500 mensen voorbijgelopen en gefietst, heb ik geteld. En dan heb ik de scholieren nog niet eens meegerekend.’’

De Haarlemmer, die opgroeide in Vogelenzang, heeft al een behoorlijke carrière in de koffie achter de rug. Na de middelbare school begon hij aan de sportopleiding CIOS, maar die bleek niet bij hem te passen.

In de Kruisstraat werkte Van Kesteren bijna vier jaar bij Victor’s Espressobar, die inmiddels niet meer bestaat. Daarna deed hij ervaring op bij Brandmeesters in de Schaghelstraat. De afgelopen vier jaar werkte hij bij koffiebar Mogador op de Botermarkt.

Voor zijn koffiebar vond Van Kesteren op Marktplaats een antieke houten werkbank, die dienst doet als balie. Er staat een imposante koffiemachine van La Marzocco op. ,,Daar heb ik eerder mee gewerkt. Fijn apparaat, heel degelijk, werkt altijd.’’

De jonge ondernemer legt de lat hoog als het om koffie gaat. De temperatuur, de maling, de balans tussen water en koffie, het luistert volgens hem allemaal heel nauw. ,,Ik zie mezelf als een chefkok die met koffie werkt. Goede koffie maken is echt een vak, een ambacht. Ik vind het jammer als mensen daar soms laatdunkend over doen.’’

De Haarlemmer leest alles wat los en vast zit over koffie. ,,Ik steek heel veel tijd in mijn vak, wil er alles over weten. Ik ben een perfectionist.’’ Nee, koffie met zoetige vanille- of caramelsiroop, die serveert de gepassioneerde koffiemaker niet. Van Kesteren trekt een vies gezicht. ,,Dat is zonde van de goede koffie die ik gebruik.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.