Premium

Maartje & Kine elke dag te gast bij Opium op Oerol

Maartje & Kine elke dag te gast bij Opium op Oerol
Kine Handlykken en Maartje de Boer noemen zichzelf ook wel muzikale nerds.
© Foto Corne van der Stelt

Yentl & De Boer, Kiki Schippers en de hiphop-broers Dos Hermanos gingen Maartje & Kine al voor met hun muzikale odes aan het Oerol Festival. Nu mag dit muzikale cabaretduo, bestaand uit Maartje de Boer en Kine Handlykken, dagelijks een liedje ten gehore brengen tijdens het tv-programma Opium, dat live vanaf Terschelling wordt uitgezonden.

Maartje de Boer en Kine Handlykken, die elkaar tijdens hun studietijd in Delft - alwaar zij ook een tijdje huisgenoten waren - leerden kennen, hebben al dikke voorpret sinds ze weten dat zij een bijdrage aan het door Cornald Maas gepresenteerde programma Opium op Oerol mogen leveren. Uiteraard moet er van tevoren hard worden nagedacht over de kleding die er mee gaat, maar zeker ook over de verschillende soorten en het aantal instrumenten dat de overtocht naar het eiland moet gaan maken. Tot nu toe prijken onder meer de basbalalaika, de accordeon, een banjo, een viool, fluitjes en misschien zelfs de Noorse Hardangerviool op het lijstje. „Er mag geen auto het eiland op, dus we moeten met een karretje alles als een soort sherpa's heen en weer sjouwen naar de boot waarop we slapen. We hebben al eens eerder op Oerol gespeeld en ik kan me herinneren dat het toen ook al een hele toestand was om van het ene naar het andere optreden te komen en dat er toen zelfs nog iemand voor ons terug moest om een standaardje op te halen”, vertelt De Boer.

Hoewel de 33-jarige Handlykken (die in Noorwegen een jaar Klassiek Viool studeerde) aan de TU Delft een studie Industrieel ontwerpen volgde en de 30-jarige De Boer aan het Conservatorium in Den Haag studeerde, vonden de twee elkaar helemaal in hun liefde voor muziek en een zelfde gevoel voor humor. „We zijn twee muzikale nerds en vinden het leuk om te experimenteren met allerlei verschillende muziekstijlen, variërend van klassiek tot folk”, aldus Handlykken.

Ze besloten in 2010 als duo mee te doen aan het Groninger Studenten Cabaret Festival en haalden tot hun eigen verbazing de finale. De Boer: „Dat was echt een ongelukje dat we daar terecht kwamen. We hadden geen idee wat we stonden te doen tussen al die cabaretiers. Daar beginnen we nu steeds meer in te groeien. Er valt nog heel wat te leren als het op het spelen aan komt, maar we weten steeds beter wat we kunnen en wat we willen maken.”

Muzikale comedy lijkt nog de beste omschrijving voor de humor, actualiteit en muziek die Maartje & Kine op het podium combineren. Op Oerol moeten zij in vijf dagen tijd elke dag een nieuw liedje produceren en live spelen, maar daar schrikken zij niet voor terug. „We kennen het festival en hebben al een flink aantal ideetjes. We waren wel even bang dat de anderen misschien al veel gras voor onze voeten hadden weggemaaid, maar dat bleek mee te vallen. Er zijn voor ons nog genoeg nieuwe ingangen en twists te bedenken. Bovendien hebben we gelukkig al wat tijd gehad om er een beetje over na te denken. Zo hebben we nog wel wat liedjes liggen waar we bijvoorbeeld een andere tekst op kunnen maken. Want als je helemaal vanaf nul moet beginnen en naast de tekst ook nog een heel muziekstuk moet instuderen in een paar uurtjes tijd dan wordt de druk misschien alsnog te groot. We laten het maar een beetje over ons heen komen en vertrouwen erop dat we daar ter plekke genoeg inspiratie zullen opdoen. Want dat is het mooie van dit festival: op Oerol wordt alles kunst. Je gaat er zelfs de meest normale dingen met hele andere ogen bekijken.”

Komend seizoen gaat het duo de theaters in met hun nieuwe, vierde programma Hoge noot. De Boer en Handlykken zijn inmiddels al zo’n twee maanden druk aan het schrijven en ze hebben er een goed gevoel over: „De muziek en de humor zijn steeds meer met elkaar in harmonie. We durven nu echt vanuit de muziek de grap op te zoeken. De voorstelling gaat heel erg over de perfectie van de imperfectie en met artiesten als Victor Borge en Mini & Maxi in ons achterhoofd ter inspiratie wordt het nog meer muzikale acrobatiek en slapstick.”

Maartje & Kine zijn van 17 t/m 21 juni dagelijks te gast bij het tv-programma ’Opium op Oerol’ dat op televisie wordt uitgezonden om 19.20 uur AVROTROS NPO 2. Oerol duurt van 14 t/m 23 juni. Info: oerol.nl. ’Hoge Noot’ is vanaf 15 september in de theaters te zien. Info: maartjeenkine.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.