Premium

Documentaire over wederopstanding van blueszanger Oscar Benton uit IJmuiden

Documentaire over wederopstanding van blueszanger Oscar Benton uit IJmuiden
Oscar Benton Bluesband, met Roland Luttik (tweede rechts).
© Foto Collectie Luttik
IJmuiden

Na ruim twintig jaar albumstilte verscheen er in januari 2018 weer een cd van IJmuidenaar Oscar Benton (’I am back’), dit jaar gevolgd door een documentaire over de wederopstanding van de beroemde blueszanger.

De zeventiger die legendarisch werd mede dankzij de wereldhit ’Bensonhurst Blues’ (1973) liep in 2008 in eigen huis hersenbeschadiging op na een val van de trap.

Hij werd in coma aangetroffen. ,,Daarna is hij enorm liefdevol verzorgd door zijn ex-vrouw Anne en vriendin Ria die verpleegster is.”

Dat zegt de bekende Amsterdamse documentairemaker Roel van Dalen (59) die zelf ook zanger is. Een e-mail van Bentons trouwe gitaarmakker Johnny Laporte zette hem op het bijzondere verhaal.

De afgelopen twee jaar zochten Roel en zijn zoon Mees (26) - ze doen samen beeld, geluid en redactie - regelmatig Benton op in woonzorgcentrum Velserduin in IJmuiden en ze gingen mee naar optredens in onder meer Rusland.

,,Daar komt Johnny ook elke maandag en speelt hij bijvoorbeeld nieuwe liedjes die Oscar dan inzingt. Het gaat met engelengeduld, ontroerend gewoon.” Benton treedt nog op, maar kan geen nieuwe teksten onthouden, die zegt Laporte tijdens optredens voor via ’interne monitor’.

Roel: ,,Maar hij heeft een reptielengeheugen, die oude teksten zingt ’ie moeiteloos. Het is net als bij mijn moeder die alzheimer heeft: zet haar een koptelefoon op met muziek waarvan ze houdt en ze veert meteen op, daar wordt ze heel levendig van.”

Duo Van Dalen heeft circa €50.000 nodig om de film gereed te maken voor televisie en bioscoop. Ze zijn te bereiken via roelvandalen.nl of post@roelvandalen.nl

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.