Premium

Coornhert scoort met stuk over psychiatrie in finale Haarlems Interscholair Toernooi

Coornhert scoort met stuk over psychiatrie in finale Haarlems Interscholair Toernooi
Vreemde figuren bevolken ’Het bos van de dode liefjes van het Schoter.
© Foto United Photos/Ron Pichel
Haarlem

De Finale Theater van het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) leverde een bont geheel van gespeelde scènes op. In de Toneelschuur bleek dinsdagavond weer eens dat er veel talent rondwandelt op de regionale scholen van het voortgezet onderwijs. Het Coornhert Lyceum sleepte de eerste prijs in de wacht.

De schooltoneelvoorstellingen zijn tijdens het afgelopen schooljaar al een keer over het voetlicht gebracht, daarom speelt elke school een korte, zelfgekozen scène.

Dat is best lastig, want hoe kom je weer in die ’flow’ van die avonden, toen je als deelnemer strak stond van de spanning en in uiterste concentratie een gloedvolle prestatie moest en zou neerzetten? Het gaat de leerlingen goed af.

De onderbouw van het Stedelijk Gymnasium knalt er direct lekker in met ’Kill all kids’, waarin de acteurs de kijker laten nadenken over de toekomst van de wereld.

Het is immer twee voor twaalf, en er zal heel wat moeten gebeuren om zaken als klimaatverandering te beheersen. Als kijker constateer je dat theatermaken een serieuze bezigheid is, daar op het Prinsenhof. Het levert de tweede prijs op.

Make-up doos

Het Schoter kiest voor ’Het bos van de dode liefjes’, een absurdistisch bestaand stuk van Anouk Saleming.

Het gaat over relaties, verlangens, hoop en teleurstelling. Naast de bruidjes die flink zijn uitgeschoten met de make-up doos bevolkt een stel vreemde figuren het bos. Het Schoter ontvangt de speciale prijs voor de ’beste vormgeving’.

Absurdisme is ook aanwezig bij ’Valerius, de gesloten afdeling’ van het Coornhert. Het is een bewerking van een stuk van de Zweedse toneelschrijver Lars Norèn, aangevuld met elementen uit ’One flew over the cuckoo’s nest’.

Het stel psychiatrisch patiënten heeft stuk voor stuk een of meerdere tics. ’Julia’ bijvoorbeeld heeft duidelijk smetvrees, maar laat weten dat zij gedichten schrijft ’als dunne bomen’.

Want ’om pijn te schrijven heb je weinig woorden nodig’. Het zijn regels van dichter Jan Arends, die zijn lijden in uitgebeende poëzie wist te vervatten. Ook ’Bram’ (Melle van Hoffe) is gek als een deur.

Hij loopt raar en praat vreemd, maar op een manier die mededogen oproept. De jury beloont hem met de prijs voor ’beste speler’. ,,Nooit verwacht’’, zucht hij na afloop. ,,Ik herken wel iets in die tics, die vergroot ik dan heel erg uit.’’ ’Valerius, de gesloten afdeling’ is goed voor de eerste prijs.

Het stuk ’Wanted, de musical’ van het Coornhert roept een echte western-sfeer op. Het is een verhaal over een Amerikaans dorpje, waar de rust wordt verstoord door enkele gelukszoekers en weer een ander groepje gemene boeven.

Compleet met muziek en dans. Derde prijs. College Hageveld krijgt de handen op elkaar met ’Verwacht het onverwachte’, vol dromen over de toekomst, en Stedelijk Gymnasium bovenbouw laat de toeschouwer in de spiegel kijken met ’Project: Schoonheid’. Smaakt naar meer.

Het is een mooie serie finales. Vrijdagmiddag 16.00 uur is de afsluiting met de prijsuitreiking Beeldende Kunst bij cultuurinstelling Hart aan de Kleine Houtweg.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.