Premium

Heemskerker in beklaagdenbank voor crash op N208 in Haarlem, inzittende auto verdachte raakt verlamd

Heemskerker in beklaagdenbank voor crash op N208 in Haarlem, inzittende auto verdachte raakt verlamd
Het ongeval in 2017 op de Westelijke Randweg.
© Archief
Haarlem

Voor het veroorzaken van een ernstig ongeval op de Delftlaan in Haarlem, waardoor een inzittende van zijn auto verlamd raakte, moet de 20-jarige Heemskerker Sofyan L. binnenkort in de beklaagdenbank komen te zitten.

De behandeling van de strafzaak tegen L. stond eigenlijk voor dinsdag gepland. Maar de Heemskerker liet verstek gaan, omdat hij volgens zijn advocaat Annemieke Baatenburg de Jong tegen het proces opziet.

Lees ook: Drie gewonden bij ernstig ongeluk op Westelijke Randweg Haarlem

Baatenburg de Jong zei in de rechtbank in Haarlem dat de Heemskerker onder meer huiverig is voor de confrontatie met het verlamd geraakte slachtoffer en een andere inzittende, die bij de botsing eveneens letsel opliep.

,,Het is heel beladen voor hem’’, aldus de advocaat. De rechters die de kwestie onder de loep wilden nemen, zagen zich door L.’s afwezigheid genoodzaakt de zaak aan te houden.

Handrem

Het eenzijdige ongeval waarvoor L. wordt vervolgd, speelde zich bijna twee jaar geleden af op 25 augustus 2017. De Heemskerker reed dus met twee anderen - kennissen van hem - ’s avonds over de Delftlaan.

Bij een snelheid van ruim boven de honderd kilometer per uur zou L. plotseling aan de handrem hebben getrokken. Hij verloor de macht over het stuur, waardoor zijn auto van de weg raakte en uiteindelijk tegen een boom langs de N208 klapte.

Traumaheli

L. was volgens het openbaar ministerie ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol. Waarom de jonge Heemskerker tijdens het rijden aan de handrem trok, is niet duidelijk. Ook hijzelf raakte gewond. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de ijsbaan in Haarlem-Noord.

Onder de hulpverleners die toesnelden, waren ook leden van een mobiel medisch team dat met een traumahelikopter uitrukte.

Een van L.’s kennissen hield aan het ongeval een hoge dwarslaesie over, de ander kwam er met een gebroken neus vanaf. De rechtbank wil de Heemskerker per se aan de tand voelen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.