Premium

Elf jaar cel geëist tegen Haarlemse Eritreeër voor doden van echtgenote en mishandelen zoontjes

Elf jaar cel geëist tegen Haarlemse Eritreeër voor doden van echtgenote en mishandelen zoontjes
Haarlem

Tegen een 55-jarige Haarlemse Eritreeër is dinsdag een gevangenisstraf van elf jaar geëist voor het doden van zijn echtgenote (38) en het mishandelen van hun twee kinderen. De vrouw kwam om het leven door een snee in haar hals.

Dawoet B. S. heeft zich op 16 december in hun woning aan de Van Deventerstraat in Schalkwijk schuldig gemaakt aan doodslag, aldus het openbaar ministerie. Volgens de officier van justitie heeft hij ’willens en wetens’ de dood van zijn echtgenoot veroorzaakt. De patholoog die de vrouw onderzocht, kwam tot de conclusie dat met een mes twee snijbewegingen in haar hals waren gemaakt, waardoor ze overleed.

De verdachte heeft toegegeven dat hij een mes op het keel van zijn vrouw heeft gezet. Die had hij naar eigen zeggen net van haar afgepakt toen ze ruzie hadden. ,,Wat ik precies heb gedaan, weet ik niet meer.’’

Volgens de advocaat van B. S., Lauk Woltring, was sprake van noodweerexces. Toen zijn cliënt zich wilde verdedigen, bracht hij haar per ongeluk om het leven, denkt de raadsman.

’Laten stoppen met schreeuwen’

Hij wilde naar eigen zeggen op 16 december alleen maar zijn echtgenote (38) laten stoppen met schreeuwen. Toch stond de 55-jarige B. S even later op het politiebureau aan de Koudenhorn om te melden dat zijn vrouw misschien dood was.

Nadat de toegesnelde politie hun portiekwoning aan de Van Deventerstraat binnen was gegaan, bleek dat ze inderdaad was overleden. De vrouw lag dood op haar buik op haar bed. Terwijl hun twee zoontjes (7 en 9) buiten aan het spelen waren, was ze door verwondingen aan haar hals om het leven gekomen.

De twee echtgenoten hadden vaak ruzie, vertelde de in Eritrea geboren Haarlemmer, die in 2015 overkwam uit Libië. Een jaar later kwam ook zijn vrouw met hun twee zoons hier naartoe, vertelde de 55-jarige. „Ze kwam naar Nederland zonder het te vertellen”, maakte B. S. duidelijk via een tolk. Het was volgens hem de bedoeling dat alleen hun kinderen naar ons land zouden verhuizen.

Schelden

„Vaak was zij de oorzaak van de ruzies”, beweerde de Haarlemmer. Volgens B. S. was zijn vrouw vlak voor het dodelijke incident op hem aan het schelden. Met een mes in haar hand schreeuwde ze dat ze ervoor zou zorgen dat hij de woning uit moest, vertelde de Eritreeër de rechtbank.

De man pakte naar eigen zeggen het mes af. „Ik had het meteen weg moeten gooien.” In plaats daarvan drukte hij het mes op haar keel, nadat ze op haar rug op het bed was gevallen. „Wat ik precies heb gedaan, weet ik niet meer”, verklaarde de verdachte. Evenmin kon hij zich herinneren of hij ’hard of zacht’ had geduwd. Uit sporenonderzoek bleek dat de vrouw twee keer in haar keel was gesneden.

Volgens zijn schoonzus sloeg de man zijn vrouw geregeld. Ook zou ze van hem niet de straat op mogen. „Die beschuldigingen kloppen niet”, reageerde de verdachte. „Ze bemoeide zich met ons huwelijk”, zei hij over de zus van zijn vrouw.

Stok

Volgens het openbaar ministerie heeft B. S. ook zijn twee zoons mishandeld. Hun pleegmoeder, bij wie de kinderen nu verblijven, schrok van hun uitspraken, waarna de voogd aangifte heeft gedaan. De jongetjes vertelden daarna tijdens een verhoor in een speciale studio over klappen met een stok en een telefoonkabeltje. Ook zeiden ze dat hun ouders elke dag vochten.

Ze zijn ’gehersenspoeld’ door hun moeder, reageerde de verdachte, die dinsdag nauwelijks emoties toonde. Ook kan hij zich voorstellen dat ze hem misschien haten nu ze weten dat hun vader verantwoordelijk is voor de dood van hun moeder.

Advocaat Woltring ziet geen bewijs dat zijn cliënt de twee kinderen heeft mishandeld. Ze kwamen tijdens het verhoor op hem over als ’leuke en vrolijke kinderen’, die sociaal wenselijke antwoorden gaven. Hun verklaringen achtte hij niet betrouwbaar.

De rechtbank doet op dinsdag 25 juni uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.