Premium

Rector Het Schoter (Haarlem) over aangifte om online gezette spotprenten over docenten: ’Er zijn dingen die gewoon niet kunnen’

Rector Het Schoter (Haarlem) over aangifte om online gezette spotprenten over docenten: ’Er zijn dingen die gewoon niet kunnen’
Haarlem

Middelbare school Het Schoter in Haarlem heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor de verspreiding op internet van beledigende spotprenten van docenten.

De internetgrapjes met afbeeldingen van leraren zijn afgelopen periode verschenen op de zogeheten ’Schoter memes’; vermoedelijk van Facebook afgeplukte, bewerkte plaatjes die in besloten kring werden gedeeld op Instagram.

Volgens de leiding van Het Schoter zijn de afbeeldingen beledigend en kwetsend. Zo werd een afbeelding van Adolf Hitler gebruikt in combinatie met een van de docenten. Bij een andere foto was een kalashnikov afgebeeld en een docent die een joint rookt.

De schoolleiding is van mening dat hiermee een grens is overschreden en heeft daarom bij de politie aangifte gedaan wegens belediging en smaad.

Lees ook: Leerlingen zetten ’beledigende en kwetsende’ plaatjes online van docenten van Het Schoter in Haarlem

,,Onacceptabel’’, zegt rector Arjan van Waveren. De afbeeldingen zijn inmiddels verwijderd. Schoolbestuur Dunamare heeft een bericht aan de kwestie gewijd en ouders hebben een brief gekregen.

,,Verder willen we er niet al te veel aandacht aan geven’’, zegt Van Waveren. ,,De Schotermemes waar het in eerste instantie om ging zijn verwijderd, daarmee hebben wij ook ons doel bereikt. De school heeft niet de behoefte dit heel groot uit te venten in de media, daar zijn wij niet bij gebaat.’’

Het Schoter heeft niet in kaart kunnen brengen wie voor de ’foute’ memes verantwoordelijk is. De leiding weet niet of het om een groep leerlingen gaat, of een eenling.

,,Daarom zijn we ook naar de politie gestapt’’, zegt rector Van Waveren. De aangifte is vrijdag gedaan. Van Waveren zegt niet bang te zijn dat deze ferme stap een averechts effect heeft, dus dat dit leerlingen juist zal aanzetten beledigende spotprenten op internet te plaatsen.

,,Dat weet je niet van tevoren. Maar als dingen zo beledigend zijn, dan vind ik dat je je verantwoordelijkheid moet nemen door daar iets aan proberen te doen.’’ Overigens heeft niet iedere docent op de school de gewraakte memes (spreek uit: miems) als diep beledigend ervaren. ,,Wat ik ervan gezien heb, vond ik heel onschuldig en soms ook wel grappig’’, aldus een docent.

,,Maar sommige collega’s vonden het heel vervelend dat hun foto zomaar werd gebruikt. Afgelopen weekeinde heb ik nog iets voorbij zien komen. Toen dacht ik wel: er zijn dingen die gewoon niet kunnen. Zoals foto’s die worden gemanipuleerd en dat iemand dan wordt vergeleken met een terrorist. Dat hoort niet zo in de verhouding tussen docent en leerling.’’

Het aantal collega’s dat volgens deze docent last zou hebben van de memes is op de vingers van twee handen te tellen. ,,We hebben ongeveer 130 personeelsleden; dat is dus niet een groot deel.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.