Premium

Haring op de haringparty? In IJmuiden doen ze het ook met Pieterman, mul en makreel

Haring op de haringparty? In IJmuiden doen ze het ook met Pieterman, mul en makreel
Kok Jos Hassing geeft de bordjes door aan Esther Mohr van Partysupport.
© foto’s Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
IJmuiden

De kop is eraf, letterlijk en figuurlijk. Met de veiling van het eerste vaatje haring op de afslag van Scheveningen gaat woensdag officieel het nieuwe haringseizoen van start.

Dat betekent ook weer veel haringparty’s bij bedrijven en instellingen. Niet alleen om de Hollandse Nieuwe te keuren, maar ook voor het leggen van nieuwe (zakelijke) contacten.

Netwerken dus. Een van de grootste in de regio is die van ondernemersvereniging IJmond die 20 juni bij de visafslag in IJmuiden wordt gehouden. ,,Een belangrijk evenement”, zegt Martijn Haeser van Economische Zaken van Velsen.

,,Het is de enige bijeenkomst waar zoveel vertegenwoordigers van de politiek, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van alle IJmond-gemeenten aaanwezig zijn.”

In totaal bezoeken zo’n 600 tot 700 gasten de party die voor een groot deel in het teken staat van..... onbekende Noordzeevis. Huhh? Het gaat toch om de nieuwe haring? Ton van der Scheer, voorzitter van OV IJmond, legt uit.

Haring op de haringparty? In IJmuiden doen ze het ook met Pieterman, mul en makreel
’Bijvangst’ op de pré-Haringparty.

,,De IJmuidense vishandel en het Visbureau hebben vorig jaar de Stichting Noordzeevis in het leven geroepen. Die promoot onbekende vissoorten die in IJmuiden aan wal zijn gebracht”, zegt hij. Dit gebeurt onder meer via ambassadeurs die met folders, vlaggen, boeken en dergelijke IJmuidense vis onder de aandacht van het publiek brengen.

,,We hebben al 31 ambassadeurs die promotiemateriaal van ons gebruiken”, zegt Tim van Zeben van de stichting trots. ,,Het boek over Noordzeevis uit IJmuiden kent inmiddels een tweede druk en die is bijna uitverkocht.”

Zomerfestival

De stichting wil zich op grote festivals in de regio laten zien. Zoals binnenkort op het Havenfestival in de IJmuidense haven en daarna het Zomerfestival op de Kennemerlaan. ,,Maar eerst de Haringparty”, zegt Van Zeben tijdens een proeverij van onbekende vissoorten als Pieterman, rode mul en makreel bij Partysupport in Beverwijk.

Twee jaar geleden hebben Ron Mellies en zijn partner Esther Mohr deze zaak overgenomen. ,,Wij organiseren feesten, hebben een catering en verhuren artikelen als stoelen en serviezen voor bijeenkomsten”, vat Mellies kort samen. ,,Wij organiseren ook al enkele jaren de Haringparty, maar nu dus met de onbekende vissoorten.

Vrijdag hielden ze een proeverij voor betrokkenen. ,,Voor ons zijn dit ook nieuwe vissoorten, dus we willen proeven hoe het smaakt, welke sauzen bij welke vis passen en dergelijke.” Voor de bevriende koks Jos Hassing en Benjie Wijkhuizen zijn Pieterman, mul en makreel geen onbekende vissen.

,,Eerst insmeren met een marinade van olie, peper en zout of een met knoflook, sambal en olijfolie. Daarna op de bakplaat. Even keren en je bent klaar”, zegt de gepensioneerde Hassing routineus. Even later gaan de bordjes met stukjes gebakken vis in het rond en is het even stil in de lunchroom van Esther. ,,Dit is ontzettend lekker”, roept de OV IJmond-voorzitter uit.

,,Vooraf wist ik niet eens dat je de Pieterman kunt eten.” Ondertussen overleggen de aanwezigen hoe IJmuidense vis nóg beter op de (menu-) kaart kan worden gezet. Zo zijn er plannen voor deelname aan het festial ’We feed the city’ in de hoofdstad.

Maar eerst de Haringparty in de vishal die voor deze gelegenheid wordt aangekleed met foto’s uit het promotieboek. Ambassadeur Nico Waasdorp, lachend: ,,Nou maar hopen dat de mensen op die Haringparty naast die lekkere vis ook nog tijd hebben voor de haring.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.