Premium

Woningbedrijf Velsen voegt veertien sociale appartementen toe als het de flats aan Waalstraat en Dolfijnstraat in IJmuiden volgend jaar flink verbouwt

Woningbedrijf Velsen voegt veertien sociale appartementen toe als het de flats aan Waalstraat en Dolfijnstraat in IJmuiden volgend jaar flink verbouwt
De gebogen flats aan de Waalstraat en de Dolfijnstraat zullen hun kenmerkende vorm behouden bij de gootscheepse renovatie. Hier de flats in 1960.
© onbekend
IJmuiden

Tachtig portiekflats van Woningbedrijf Velsen (WBV) aan de Waalstraat en de Dolfijnstraat, worden omgebouwd tot 94 galerijflats.

De woonblokken zullen, net als nu, uit vijf verdiepingen bestaan. De extra woningen ontstaan door twintig maisonnettes - een appartement over twee verdiepingen - op de bovenste woonlaag op te splitsen naar twee appartementen.

Woningbedrijf Velsen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de grootscheepse renovatie, die de woordvoerder van de corporatie ‘vernieuwbouw’ noemt. ,,Als er geen bezwaar wordt aangetekend, hopen we in september de aanbesteding te kunnen starten. Dat is lastig, want er is veel werk in de bouw.’’ Woningbedrijf Velsen hoopt dat, als alles meezit, er in 2020 gestart kan worden met verbouwen.

De 94 appartementen worden drie- en vierkamerwoningen die geschikt zijn voor verschillende soorten huishoudens, van een persoon tot een (klein) gezin.

Lift

De galerij komt aan de centrumzijde van de flats en wordt voorzien van een lift waardoor de appartementen ook geschikt zijn voor oudere bewoners.

De grootscheepse renovatie stond al jaren op de rol, maar werd een paar jaar geleden geschrapt door de corporatie. Woningbedrijf Velsen wilde alleen nog plannen naar buiten brengen waarvan zeker was dat deze binnen vijf jaar konden worden gerealiseerd. Dat leidde destijds tot onvrede onder een aantal bewoners. Nu zijn de bouwplannen voor de twee flatgebouwen toch weer opgepakt en zien de achttien huidige bewoners en een groep tijdelijke gebruikers een verhuizing tegemoet.

Warmtenet

De nieuwe appartementen zullen ook weer sociale huurwoningen zijn, benadrukt Woningbedrijf Velsen. ,,Verder gaan we de woningen optimaal isoleren, worden de woningen voorbereid op een aansluiting op een eventueel warmtenet en worden er wat wanden geplaatst. Aan de voorzijde komen galerijen, aan de achterkant blijven balkons. Aan de achterzijde zal niet veel veranderen.’’

Ook de vorm van de appartementencomplexen zal blijven zoals deze is. De bouwmuren blijven staan. De woonblokken maken deel uit van het anker dat Dudok in het IJmuidense stratenplan heeft aangebracht.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.