Premium

Column Fit Blijven: Positieve gezondheid

Column Fit Blijven: Positieve gezondheid

Leefstijlcoach Mijke Dirks van Sportinstituut Frits van der Werff in Hoorn helpt mensen fit te blijven. Ze geeft hier wekelijks advies.

’Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.’ Aldus de definitie van gezondheid, beschreven door de WHO in 1948. Toen baanbrekend.

Nu we ouder worden en steeds meer chronische ziekten zien waar men mee dient te leven, is dit een definitie die eigenlijk niet meer past.

Daarnaast lijkt het een onhaalbare definitie, want wanneer ben je in een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn? En dat zou betekenen dat wanneer iemand een been mist bijvoorbeeld, diegene per definitie niet gezond is. Terwijl je gezond voelen verder gaat dan de fysieke en mentale toestand waarin je verkeert.

Een andere benadering is van Machteld Huber. Zij zegt: Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Positieve gezondheid kijkt naar zes verschillende dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, spirituele/existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren.

In dit licht heeft de persoon die een been mist op het lichamelijke gebied een handicap maar kan het heel goed zijn dat diegene zich mentaal sterk voelt, een goede baan heeft en fijne vrienden. Dan zal zijn gevoel van zijn totale gezondheid hoog zijn. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden geeft een positieve kijk op gezondheid.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.