Opinie: Provincie moet zwaarste onderzoeksmiddel in stelling brengen om overlast Tata te voorkomen: de provinciale enquête

Opinie: Provincie moet zwaarste onderzoeksmiddel in stelling brengen om overlast Tata te voorkomen: de provinciale enquête
Wijk aan Zee

De politiek is weer eens geschokt. Dit keer naar aanleiding van het RIVM-rapport over de gezondheidsrisico’s van de grafietregens in Wijk aan Zee, veroorzaakt door slakverwerker Harsco op het terrein van Tata Steel.

En die risico’s zijn er, zo blijkt. Vooral voor jonge kinderen die overmatig aan lood blootgesteld kunnen worden, waardoor de ontwikkeling van het IQ wordt aangetast. Het dorp heeft al jaren last van de grafietregens. Al in 1991 pleitte de toenmalige dorpsraad al voor overkapping.

Hoogovens verweerde zich door te stellen dat het zou gaan om een beperkte hoeveelheid. Ook de afgelopen jaren was het vaak raak. Pas toen de commotie opliep, verschenen de handhavers van de omgevingsdienst, die de milieucontrole uitvoert voor de provincie Noord-Holland, om dwangsommen op te leggen.

De geschiedenis leert inmiddels dat grote bedrijven een gelijkwaardige controleur verdienen. De afgelopen jaren was dat niet het geval. Te vaak liet de provincie haar oren hangen naar de belangen van de grote bedrijven zoals Tata. Net zoals in 2008, toen de uitstootnormen van zware metalen als kwik en arseen bij Corus veel te ruim of zelfs helemaal niet genormeerd bleken te zijn en de Raad van State de milieuvergunning vernietigde.

Er is sprake van een rode draad. Hoe kan het dat de provincie (bijna) nooit degene is die het staalbedrijf uit zichzelf op de vingers tikt maar dat ze altijd op het spoor moet worden gezet door anderen? De eerste klus voor het nieuwe provinciebestuur in wording lijkt me het in stelling brengen van het zwaarste onderzoeksmiddel dat er is: een provinciale enquête. Maar wees gewaarschuwd: de uitkomst zou wel eens schokkend kunnen zijn.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.